Cum putem să stimulăm memoria?
În ianuarie 2012 o echipă de la prestigiosul INSERM-Franţa, a relevat că declinul cognitiv semnificativ apare în jurul vârstei de 45 ani. De altfel, numărul de neuroni începe să scadă de la vârsta de 25 de ani. Dr. Olivier de Ladoucette, renumit psihiatru şi geriatru francez, prezintă creierul, drept organul cel mai crono-rezistent, explicând că funcţiile intelectuale scad mult mai lent decât funcţiile musculare sau respiratorii. De altfel, din cele circa 15 miliarde de celule nervoase prezente în creier, doar o mică parte sunt active şi aceasta din cauza lipsei de solicitare. Aşadar, prima măsură pentru stimularea memoriei este solicitarea creierului printr-o activitate intelectuală variată, interesantă şi plăcută. De asemenea, trebuie să ne alimentăm cât mai sănătos şi mai natural, asigurându-ne o hrană curată, bogată în nutrienţi şi echilibrată. La acest capitol intră şi consumul unor suplimentele naturale, recunoscute pentru tonifierea şi stimularea funcţiile cerebrale: salvia, sunătoarea, sfecla roşie, pelinul negru, afinele, merişoarele, păducelul şi mugurii de brad. E bine să facem mişcare zilnic, să ne odihnim suficient şi să trăim într-un anturaj tonic şi antrenant. Nu în ultimul rând, e nevoie să ancorăm axele de coordonate ale vieţii noastre în Dumnezeu, practicând zilnic rugăciunea şi meditaţia biblică.
Rolul salviei în stimularea memoriei
Salvia (salvia officinalis) a fost ridicată la rangul de plantă sacră încă din antichitate, fiind considerată remediu de bază pentru orice maladie. Azi, când cerem probe ştiinţifice pentru orice afirmaţie legată de sănătate, ne minunăm de scrierile renumitului naturopat medieval John Gérard, care, în anul 1597, afirma că ,,salvia este în mod deosebit bună pentru cap şi creier şi stimulează nervii şi memoria’’. Un alt celebru fitoterapeut, Nicolas Culpeper, scria în anul 1652 că ,,salvia vindecă memoria, animă şi trezeşte simţurile’’.
Virtuţile deosebite ale salviei privind stimularea memoriei şi tonifierea creierului au fost demonstrate ştiinţific prin mai multe studii recente, desfăşurate la universităţi de prestigiu din Marea Britanie. Astfel, echipa de specialişti ai Centrului de Cercetare pentru Plante Medicinale (MPRC) al Universităţilor din Newcastle şi Northumbria a testat influenţa salviei asupra memoriei a 44 de tineri adulţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 37 de ani. Rezultatele au evidenţiat clar îmbunătăţirea radicală a memoriei subiecţilor care au luat salvie, faţă de cei care au luat un placebo.
Pe lângă cercetările care au condus la confirmarea efectului stimulator al salviei asupra memoriei, oamenii de ştiinţă de la MPRC – Marea Britanie au întreprins şi alte experimente prin care au ajuns la concluzia că administrarea salviei la bolnavii suferinzi de maladia Alzheimer are ca efect inhibarea acetilcolinesterazei, o enzimă care distruge acetilcolina din creier. Prin analize de laborator, s-a constatat că bolnavii care suferă de Alzheimer, au un nivel extrem de scăzut al acetilcolinei. Se deschide astfel o nouă oportunitate pentru salvie în tratarea temutei boli Alzheimer. Medicamentele alopate, folosite frecvent în tratarea maladiei Alzheimer au multiple efecte secundare nedorite, pe când salvia este recunoscută pentru efectele sale benefice şi în alte probleme de sănătate (afecţiuni digestive şi respiratorii, hipertiroidie, diabet, dereglări hormonale etc.). Cercetătorii nu au descoperit deocamdată ce anume din salvie determină efectele benefice asupra memoriei şi asupra maladiei Alzheimer, însă se mulţumesc să constate că salvia reprezintă un complex fitochimic cu efect sinergic tonifiant, antioxidant, estrogenic, analgezic şi antiinflamator.
Din această cauză, noi recomandăm pentru tratamente salvia ca atare, sub formă de pulbere mineralizată marca Alimente Geriatrice, în care regăsim toate elementele fitochimice de baza ale plantei. Pentru stimularea memoriei şi tonifierea cerebrală, pulberea de salvie se ia de trei ori pe zi, câte o linguriţă, înainte cu 15 minute de mesele principale. E bine să se ţină sub limbă 10 minute, amestecându-se cu salivă din gură, după care se înghite cu apă. Produsul este contraindicat epilepticilor. De asemenea, femeile însărcinate şi cele care alăptează nu vor folosi acest produs, care este recunoscut pentru efectul de oprire a lactaţiei. Deşi salvia este folosită că aliment în preparatele culinare, nu se recomandă totuşi asocierea pulberii de salvie cu medicamentele alopate, deoarece pot să apară interferenţe imprevizibile. Administrarea pulberii mineralizate de salvie se va face în cure de maximum trei luni, după care se va face o pauză de o lună.
Surse:
- ESCOP Monographs on the Medicinal Uses of Plants Drugs – Salvia folium, Centre for Complementary Health Studies, Université d’Exeter, Grande-Bretagne, 1996.
- Kennedy DO, Pace S, Haskell C, et al. – Effects of cholinesterase inhibiting sage (Salvia officinalis) on mood, anxiety and performance on a psychological stressor battery. Neuropsychopharmacology. 2006;31(4):845–852.
- www.naturalexis.com – Le 8 bienfaits de la sauge (salvia officinalis) et ses vertus therapeutiques.
- www.alimente-geriatrice.ro – Salvia.
Articol realizat de:
GEORGIANA CAUCEAN
Consilier nutriție
ALIMENTE GERIATRICE SRL