Să ne amintim de afine, înainte de-a ne pierde vederea…
Abundenţa de fructe exotice, sosite de la mii de kilometri în supermarketurile noastre, ne copleşeşte prin disponibilitate şi reclame insistente. Pe ecranele televizoarelor noastre apar tot mai des specialişti în nutriţie care ne promit că dacă vrem să trăim mult şi să fim sănătoşi, trebuie neapărat să consumăm citrice, banane, ananas etc. Nu uită să înşire vitaminele şi mineralele de care vom beneficia mâncând aceste fructe exotice. Uită însă să spună, că vom ,,beneficia’’ şi de reziduurile chimice provenite de la îngrăşămintele şi pesticidele cu care acestea sunt tratate. Ignoră faptul că Dumnezeu ne-a lăsat pe acest pămnât românesc tot ceea ce este necesar pentru hrana noastră cea de toate zilele. Când afirm acest lucru, mă gândesc în primul rând la fructele noastre de pădure, crescute spontan, într-un mediu curat, neafectat de poluare şi de chimicale. Ecartul calitativ-nutriţional dintre fructele nostre de pădure şi fructele exotice, ,,proaspăt’’ aduse din alte ţări, este imens. Fiind însă captivi în sistemul global al consumerismului nesănătos, nu ne dăm seama de acest ecart şi devenim orbi, atât la propriu, cât şi la figurat. La mijloc se află şi un interes economic major, în urma căruia ajungem perdanţi. Pentru a ne revigora vederea ochilor şi a minţii, vă propun să ne aducem aminte de afine. Aceste fructe minunate determina o bună circulaţie a sângelui încărcat cu nutrienţi valoroşi la nivelul ochilor şi a sistemului nervos. Efectul obţinut este o uimitoare regenerare a purpurei retiniene şi a neuronilor. Astfel, nu este de mirare că prin consumul de afine se asigură menţinerea sau chiar îmbunătăţirea simţului vizual şi a activităţii cerebrale, odată cu înaintarea în vârstă.
Compoziția fructelor de afin
Fructele de afin reprezintă un complex fitochimic care încă nu a fost relevat în intregime de studiile de laborator. Din punct de vedere compozițional au fost scoase în evidență:
- vitamine : A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K , folați;
- minerale : potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc, cupru, sulf ;
- polifenoli : antocianozide, pterosilben, acid elagic, quercitină, catechine;
- acizi organici : citric, salicilic, benzoic, malic, tartric ;
- tanini, mirtilină, glucozide, lipide, pectine;
- fitohormoni;
- substanțe aromatice.
Efectele afinelor asupra vederii
Folosirea afinelor pentru întărirea vederii şi vindecarea maladiilor oculare a devenit notorie în timpul celui de-al doilea război mondial, când piloţii de la British Royal Air Force au descoperit că atunci când mâncau afine, înainte să plece în misiune, li se îmbunătăţea în mod evident vederea nocturnă şi acuitatea vizuală.
După război, medicii şi cercetătorii din întreagă lume au publicat peste cincizeci de studii ştiinţifice care au confirmat valoarea excepţională a afinelor în tratarea maladiilor oculare şi pentru ameliorarea vederii. Oamenii de ştiinţă au recomandat, fără ezitare, consumul de afine în cazul următoarelor afecţiuni legate de ochi:
- Miopie;
- Acuitate vizuală scazută;
- Vedere nocturnă dificilă;
- Ochi obosiți, încordați sau încețoșați;
- Adaptare scazută la lumină;
- Degenerescență maculară;
- Boli de ochi asociate cu hipertensiunea arterială;
- Glaucom cauzat de diabet;
- Cataractă.
Anticianozidele, care conferă afinelor culoarea albastră, sunt nişte antioxidanţi deosebit de puternici. Conform rezultatelor tuturor testelor făcute pe fructe şi legume pentru a le verifica puterea antioxidantă, afinele s-au aflat întotdeauna pe primele locuri. Antocianozidele din afine au efecte remarcabile asupara corpului uman:
- inhibă formarea cheagurilor de sânge;
- îmbunatatesc vederea;
- stopează sau încetinesc degenerescența maculară a ochiului;
- reduc riscul apariției bolilor de inimă și a cancerului;
- protejează celulele creierului de efectele îmbătrânirii.
Nu putem însă afirma că antocianozidele sunt singurele substanţe binefăcătoare din afine. Studile ştiinţifice au arătat că abundenţa de vitamine și mineralele, taninurile, fitohormonii şi alţi polifenoli, în afară de antocianozide, concură la obţinerea unui efect sinergic pozitiv asupara sănătăţii omului. Recent, cercetătorii au descoperit în afine un antioxidant puternic, numit pterosilben, care se dovedeşte deosebit de eficient în scăderea colesterolului şi a trigliceridelor, cu implicaţii benefice şi asupra ochilor.
Teoria modernă asupra vederii este că acuitatea vederii şi capacitatea ochilor de adaptare la lumina scăzută sunt direct legate de cantitatea de rodopsină din retină. Odată cu înaintarea în vârstă, rezervele de rodopsină scad în mod treptat, ducând la slăbirea vederii. Dacă dorim să stopăm acest declin, trebuie să consumăm afine, fructe care prin conţinutul ridicat în antocianozide stimulează producerea de rodopsină în ochi şi acţionează pozitiv asupra activităţii cerebrale.
În tabelul de mai jos sunt trecute în revistă câteva studii ştiinţifice, care arată influenţa benefică a afinelor asupara vederii şi asupra întineririi creierului.
Autorul /Studiul de cercetare științifică-publicație | Concluzii de bază |
Doctorul R. Alfieri – C.R. Soc. Biology | Afinele accelerează refacerea cantităţii de rodopsină şi cresc viteza de adaptare a ochilor la întuneric |
Doctorul M.Ala El Din Barradah de la Universitatea din Cairo – Buletinul Societății de Oftamologie din Egipt | Afinele pot opri apariţia miopiei şi chiar să reducă miopia mai gravă. În doar zece zile de administrare, antocianozidele din afine au îmbunătăţit acuitatea vizuală şi vederea nocturnă slabă la toţi pacienţii miopi studiaţi |
Doctorul E. Gil Del Rio- Gazette Med. De France, revistă franceză de oftamologie | Din cercetările efectuate pe mai mulţi pacienţi, rezultă că afinele calmează ochii obosiţi |
Doctorul C. Cluzel – C.R. Soc. Biology and Biochemical Pharmacology | Afinele îmbunătăţesc funcţionarea retinei |
Tratatul științific ,, Guaranteed Potency Herbs –Next Generation Herbal Medicine’’ | Antocianozidele din afine influenţează favorabil acţiunea unor enzime esenţiale în metabolismul celulelor retiniene |
Doctorul B. Bever – Journal of Crude Drug Research | Afinele au avut un efect benefic deosebit asupara pacienţilor cu boli de ochi, asociate cu hipertensiunea arterială şi glaucomul asociat cu diabetul zaharat |
Doctorul G. Zavarisse – Revue Medicale | Afinele reduc sensibilitatea la lumină şi nu înregistrează producerea unor reacţii secundare negative în organismul uman |
New England Journal of Medicine | Consumul mare de aspirină poate induce degenerarea retinei. Aspirina pătrunde în vasele de sânge ale retinei şi poate cauza orbirea. Afinele reprezintă unul din puţinele tratamente eficiente împotriva bolii degenerative a retinei. Ele pot înlocui cu succes aspirina, având o acţiune anticoagulantă, fără efecte secundare |
Doctorul G. Demure – Medicine Clermont | Flavonoidele din afine sunt mai eficiente decât alte flavonoide în lupta împotriva ruperii pereţilor capilarelor |
Doctorul H. Pourrat – Chim. Therapy | Afinele s-au dovedit mai eficiente decât vitamina P în stimularea producerii de rodopsină, substanţă necesară pentru o vedere mai bună |
Doctorul J. P Baiard – La Medicine de Reserve | Rezerva de rodopsină din ochi scade atunci când ochii sunt încordaţi sau trebuie să se adapteze la lumina. Afinele cresc cantitatea de rodopsină din ochi |
Doctorul G.E. Jayle, ămpreună cu o echipă de medici cercatători din Franța | Afinele măresc acuitatea vizuală şi îmbunătăţesc vederea în cazul expunerii prelungite la lumina puternică sau slabă |
Cercetătorii Krikorian, R., D. Shidler, M., A. Nash, T. – Blueberry supplementation improves memory in older adults – Journal of agricultural and food chemistry. 2010. | Consumul de afine are ca efect încetinirea îmbătrânirii cerebrale şi revigorarea memoriei. Antocianozidele din afine au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, efect asociat cu stimularea funcţiilor metabolice ale encefalului şi cu reducerea declinului cognitiv |
Afinele – remediu natural pentru multe alte afecțiuni
De sute de ani, oamenii şi-au dat seama de efectul curativ – întineritor al afinelor. Discoride a fost primul care a scris despre proprietăţile medicinale deosebite ale afinelor, recomandându-le în cazul dizenteriei şi pentru reglarea digestei. În Evul Mediu, inspirata călugăriţă-terapeut, Hildegard von Bingen a recomandat afinele pentru tratarea dereglărilor de ciclu şi a afecţiunilor generate de dereglările hormonale, în cazul femeilor. Alţi terapeuţi medievali considerau pulberea din fructe de afin un leac miraculos şi eficient pentru oprirea tuturor scurgerilor patologice (hemoragiile nazale, scurgeri uterine, dizenterie), pentru reechilibrarea veziculei biliare inflamate şi pentru combaterea anemiei.
În epoca modernă şi contemporană, afinele au fost analizate şi studiate în laboratoare de prestigiu. Prin cercetare, s-au făcut corelaţii specifice între substanţele fitochimice din afine şi maladiile pe care pot să le trateze:
Mirtilina sau ,,insulina vegetală’’ a fost descoperită de Américain Allen şi este o substanţă hipoglicemiantă care diminuează spectaculos conținutul de zahăr din sânge, fiind recomandată în cazul diabetului zaharat.
Antocianozidele sunt responsabile pentru întinerirea creierului, pentru îmbunătăţirea vederii şi pentru tratarea infecţiilor urinare.
Antioxidanţii, în general, protejează vasele de sânge mici şi capilarele, fluidifică sângele şi previn apariţia ateroamelor. Această acţiune are ca efect reducerea riscului dat de maladiile cardiovasculare şi cancer. De asemenea, antioxidanţii frânează procesul de îmbătrânire al organismului. Cercetătorii de la Human Nutrition Research Center on Aging al Universităţii Tufts din Boston confirmă prin studii ştiinţifice că afinele întârzie procesul de îmbătrânire.
Flavonoidele, cum ar fi betacarotenul, au proprietăţi antiinflamatoare şi joacă un rol important în tratarea maladiilor Alzheimer şi Parkinson.
Fibrele, care se află din abundenţă în fructele de afin, au proprietăţi astringente şi antiseptice, fapt ce generează o acţiune benefică asupara întregului tranzit intestinal.
Vitaminele şi mineralele din afine reprezintă garanţia că aceste fructe montane, deosebite sunt eficiente în cazul avitaminozelor şi anemiei. Conţinutul ridicat de fier din afine favorizează creşterea nivelului de hemoglobină din sânge.
Cum e bine să consumăm afinele?
Fructele proaspete de afin sunt cele mai bune pentru consum şi cele mai eficiente din punct de vedere al efectelor preventive şi curative. Prin depozitare şi congelare, afinele îşi pierd o cantintata însemnată din principiile active şi se degradează parţial. Extractele obţinute din afine sunt prelucrate excesiv şi nu mai reprezintă fructul întreg, deci nu îşi manifestă acţiunea benefică la nivelul potenţialului iniţial. Dulceaţa de afine, compotul, siropul sau afinata sunt toate produse ,,tradiţionale’’, care denaturează în mod semnificativ fructele de afin, prin procesare termică şi adaosuri nesănătoase.
Dacă nu aveţi posibilitatea să consumaţi afine în stare proaspătă, recomandarea noastră este să folosiţi pulberea mineralizată de afine, care prezintă următoarele avantaje:
- Păstrează principiile active inițiale ale fructelor proaspete;
- Nu este supusă tratamentelor termice;
- Nu conține substanțe chimice de sinteză;
- Este stabilă în timp și poate fi păstrată în ambalajul propriu, fără restricții deosebite;
- Se administrează comod și este la îndemană.
Cantitatea zilnică necesară unui tratament şi durata tratamentului depinde de tipul şi gravitatea afecţiunii, de masa corporală, de vârstă etc.
În general, pulberea mineralizată de afine se ia de trei ori pe zi, câte o linguriţă plină, înainte cu 15 minute de mesele principale. E recomandabil să se ţină sub limbă 10 minute, amestecându-se bine cu saliva din gură, după care se înghite cu apă. Nu are efecte adverse dacă se ia în cantitate mai mare ( fiind un produs natural 100%) şi nici dacă se ia după masă. Diferenţele se manifeste doar prin creşterea sau diminuarea eficienţei. Tratamentul poate să dureze de la 18 zile la 90 zile, în funcţie de specificitatea fiecărui caz în parte. Încurajăm pe cei care consumă afinele sub formă de pulbere mineralizată să fie atenţi la reacţiile şi rezultatele obţinute şi să-şi ajusteze tratamentul în funcţie de necesităţi.
Articol realizat de:
GEORGIANA NEAG
Consilier nutriție
ALIMENTE GERIATRICE SRL