Băutura longevității Kombucha este o colonie de peste 12 specii de microorganisme benefice, care conviețuiesc în simbioză, alcătuind un sistem biologic uimitor de complex. Colonia este compusă din bacterii benefice și levuri, care transformă atât zahărul în care cresc, cât și ceaiului negru, în substanțe cu efecte vindecătoare remarcabile. Nu vă fie frică de prezența zahărului în compoziție. După numai 48 de ore de la începerea procesului de fermentare, întreaga cantitate de zahăr este transformată în fructoză, produs care este disociat, în continuare, în bionutrienți deosebit de valoroși pentru organism. Studiile științifice efectuate asupra compoziției băuturii Kombucha nu au reușit să facă o analiză biochimică exhaustivă a acestui produs. Un mililitru din băutura longevității conține peste 10 milioane de levuri tinere și vii. Alți constituienți, de înaltă valoare pentru organism pe plan biologic, sunt acizii organici (acidul glucoronic, acidul lactic dextrogir, acidul acetic etc.), care leagă și elimină toxinele și metalele grele din organism, polizaharidele, acizii aminați, polifenolii (flavonoide și izoflavonoide), dotați cu o remarcabilă putere antioxidantă, enzimele, care stimulează digestia și asigură eliminarea deșeurilor metabolice din organism. Dintre vitamine, se remarcă prezența unei cantităti însemnate de vitamina C, precum și vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifică în bună măsură proprietățile de întinerire și de stimulare a rezistenței naturale a organismului. Nu trebuie să uităm nici vitaminele D, E, K, biotina și acidul folic, care vitalizează organismul, asigură o bună funcționare a inimii și creierului, contribuie la regenerarea pielii și a părului și întăresc sistemul osteo-articular. Băutura longevității Kombucha, conține o bogăție impresionantă de minerale (fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu, mangan, sodiu și zinc), care participă intens la construcția celulară și favorizează reacțiile biochimice de întinerire a organismului.Tot în această băutură de longevitate au fost descoperite substanțe antibiotice și antivirale puternice, care explică eficiența împotriva bolilor infecțioase. Un studiu de cercetare, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2000 Jun.,48(6), arată că ceaiul de Kombucha are o activitate antimicrobiană semnificativă asupra Helicobacterpylori, Listeria, E. coli, Sh. sonnei, Sal. Typhimurium, Sal. enteritidis și Cm. jejuni. Compușii antimicrobieni din ceaiul de Kombucha au fost identificați în acizii organici și în anumite proteine de dimensiune mare. Puterea detoxifiantă a băuturii Kombucha își arată efectele în tratarea reumatismului, a gutei, precum și a bolilor de piele. Substanțe cu efecte hormonale din băutura longevității recomandă utilizarea acesteia pentru persoanele de vârsta a treia, dar și pentru copiii aflați în creștere, pentru cei aflați la pubertate și care se confruntă cu fenomenele hormonale neplăcute, specifice acestei perioade. Simbioza dintre Bacterium Zylium și specii de Saccharomyces, care formează băutura longevității Kombucha, conduce la instalarea unui foarte bun efect terapeutic de detoxifiere, de reglare a tranzitului digetiv, de secreție optimă a sucurilor gastrice și biliare și de stimulare a funcției sexuale. De aceea, băutura longevității Kombucha este recomandată în dischinezie biliară, tulburări digestive, cure de slăbire, etc.
Dr Philippe Blanc, maestru incontestabil, specialist în analiza biochimică și efectele Kombucha, specifică următoarele efecte binefăcătoare ale băuturii longevității: