Ghid de preparare

KOMBUCHA
Ciuperca pentru cultură

 

I. Prezentare

Băutura longevității – Kombucha conține o abundență impresionantă de enzime, microorganisme sănătoase, vitamine, minerale, bionutrienți și alte substanțe naturale binefăcătoare, obținute în urma procesului de fermentare naturală, timp de 8-12 zile, a ceaiului negru îndulcit și răcit, cu o ciupercă de forma unei membrane gelatinoase, numită Kombucha. Denumită pe bună dreptate, „băutura de viață lungă” sau „băutura longevității”, Kombucha se poate încadra cu succes în categoria alimentelor geriatrice și probiotice. Băutura longevității stimulează sistemul imunitar, optimizează digestia, previne diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și reumatice, combate tulburările urinare, ameliorează metabolismul ficatului și plămânilor, împiedică dezvoltarea tumorilor canceroase, previne cataracta și crește acuitatea vizuală. Ideală pentru menținerea frumuseții și tinereții, băutura Kombucha menține starea de sănătate a pielii și previne formarea ridurilor.

Sportivii apreciază mult Kombucha pentru că revigorează organismul, combate oboseala și îmbunătățește anduranța. Medicina populară orientală utilizează de circa 2200 ani această băutură, pentru stoparea îmbătrânirii și menținerea tinereții organismului. Rezultatele uimitoare obținute i-au făcut pe mulți să spere că vor atinge chiar nemurirea. De-a lungul timpului, ciuperca miraculoasă a cucerit întreaga lume, dar nu a fost popularizată, deoarece marile companii farmaceutice nu pot breveta un produs natural, ieftin și deosebit de eficient în restabilirea sănătății și conservarea tinereții organismului. În istoria recentă, există personalități marcante care au beneficiat de ciuperca Kombucha.

Stalin a inițiat un adevărat program de cercetare științifică, în urma căruia a rezultat că persoanele care beau Kombucha sunt apărate de efectele nocive ale tutunului și alcoolului, fiind în același timp mai puțin vulnerabile în față bolilor. Ronald Reagan și Alexandr Soljenițîn au folosit cu succes băutura de Kombucha pentru tratarea cancerului și au reușit să se vindece. Cunoscuta actriță Mireille Darc consideră Kombucha elixirul tinereții, băutura care înfrumusețează și induce o stare psihică reconfortantă. În anul 1992, Tom Valentin, jurnalist la revista „Search for Health Magazine”, a adus Kombucha la Hollywood, unde se bucură și azi de mare trecere.

II. Ghid de preparare și sfaturi utile:

a. Ghid de prepare

Din acest moment, aveți propria dumneavoastră cultură de Kombucha, pe care o puteți multiplica după dorință, folosindu-vă de faptul că la fiecare preparare obțineți o ciupercă în plus. Dacă aveți nelămuriri sau întrebări cu privire la modul de preparare, nu ezitați să ne contactați pentru clarificare!

  • Se iau doi litri de apă potabilă, cu duritate scăzută și se fierb într-o oală smălțuită, cu capac,  până când apa dă în clocot. Nu folosiți vase sau obiecte metalice pentru prepararea ceaiului!
  • Se pun în apa clocotită 3 pliculețe de ceai negru simplu, fără arome (5-8 g). Pe lângă ceai negru, se pot folosi opțional și plante medicinale;
  • Se ia oala de pe foc, se acoperă și se pune la infuzat 15-30 minute;
  • După infuzare, se scot pliculețele din ceaiul negru format și se adaugă 7-10 linguri pline de zahăr alb (140-160g). Se amestecă bine, până la dizolvarea totală a zahărului în ceai, după care oala se pune la răcit;
  • După ce ajunge la o temperatură mai mică de 30 oC, ceaiul negru îndulcit se toarnă într-un borcan din sticlă, de 3,5 litri, iar peste ceaiul rece se adaugă în borcan ciuperca  Kombucha și 0,5 l băutură – Kombucha (provenite din cultura Kombucha primită de la noi);
  • Atenție la desfacerea sticlei, pe perioada transportului ciuperca a fermentat în sticlă, deci deschideți capacul încet, cu grijă. De asemenea, dacă ciuperca nu iese din sticlă tăiați sticla, nu o forțați, este sensibilă.
  • Se acoperă borcanul cu un tifon fixat cu elastic, după care se pune într-un loc curat, aerisit și întunecat, ferit de lumina soarelui, în vederea fermentării;
  • După 8-10 zile (cât durează procesul de fermentare, în care ciuperca se hrănește cu ceaiul negru îndulcit și generează numeroase substanțe benefice, care formează în final băutura Kombucha), la suprafața lichidului din borcan apare o nouă ciupercă, pe care o puteți folosi pentru o nouă cultură;
  • Odată încheiat procesul de fermentare, goliți din borcan circa 2 litri din băutura formată și puneți-o în sticle bine închise, care se păstrează în frigider, în vederea consumului în stare rece;
  • În borcanul folosit mai rămân: circa 0,5 litri din băutură și două ciuperci;
  • Pentru a iniția o nouă cultură, folosiți, de preferință, ciuperca nouă. Scoateți afară din borcan ciuperca mai veche și păstrați-o în frigider, într-un vas bine închis, în eventualitatea că o veți folosi mai târziu;
  • Ajungeți astfel din nou în situația de a pregăti o nouă cultură pentru prepararea băuturii Kombucha. Nu trebuie decât să repetați procedeul descris anterior: faceți doi litri de ceai negru îndulcit, lăsati să se răcească și apoi turnați-l în borcan, unde se află ciuperca Kombucha și circa 0,5 l din băutura longevității. Acoperiți borcanul cu tifon și puneți-l din nou la fermentat  8-10 zile;
  • Dacă doriți să faceți o cantitate mai mare de băutura Kombucha, puteți folosi mai multe borcane de 3,5 litri, fiecare cu ciuperca proprie sau folosiți un borcan de volum mai mare, respectând proporția cantităților și utilizând o singură ciupercă Kombucha.
  • Astfel, din cantitatea primită de la noi dumneavoastră puteți opta pentru a pregăti cultura în așa fel încât să obțineți 4 litri de băutură (1 litru de băutură Kombucha+ ciuperca Kombucha +ceaiul făcut din 6 pliculețe de ceai negru îndulcit cu 14 linguri de zahăr) sau puteți pregăti cultura pentru obținerea a 2 litri de băutură Kombucha și să consumați cei 0.5 litri din cantitatea rămasă.

b. Stafuri utile:

  • La prepararea băuturii Kombucha, aplicați cu strictețe regulile de igienă elementară: spălați-vă bine pe mâini, fără să lăsati urme de săpun, folosiți ustensile și vase spălate și limpezite cu oțet etc.
  • Nu folosiți obiecte și vase de metal la prepararea băuturii Kombucha;
  • Nu expuneți ciuperca la soare și la un mediu poluant (fum de țigară, gaze etc);
  • Nu fierbeți și nu introduceți ciuperca Kombucha în ceaiul ferbinte;.
  • Apa folosită la prepararea băuturii Kombucha trebuie să fie potabilă, lipsită de substanțe chimice și cu o duritate scăzută;
  • Puteți folosi și ceai verde în locul ceaiului negru, dar în acest caz dezvoltarea ciupercii este mult mai lentă;
  • Pentru multiplicare, folosiți, de preferință, ciupercile mai tinere, care generează în băutură mai mulți nutrienți benefici;
  • Nu folosiți mai putin zahăr alb decât cel recomandat, deoarece ciuperca poate să moară. De asemenea, nu trebuie să folosiți miere, zahăr brun sau alți îndulcitori;
  • Băutura longevității Kombucha este recomandată și diabeticilor, dar în acest caz durata de fermentare trebuie să fie de min. 10 zile;
  • Dacă în borcanul în care preparați Kombucha apare mucegaiul, aruncați atât ciuperca, cât și băutura, deoarece acesta este semnul contaminării cu substanțe nocive, nesănătoase;
  • Veți observa în băutura Kombucha niște firișoare fine, fără consistență, care, la prima vedere, va îngrijorează. Totuși, nu va impacientați și nu strecurați băutura. Este vorba de microorganismele benefice pentru sănătate…
  • Se spune că ciuperca Kombucha are nevoie de atenție și iubire, deoarece este un complex viu uimitor, care ne apară de boli și ne întinerește. Poate e adevărat, încercați și vedeți ce se întâmplă…
  • Flaconul primit de la noi conține ciuperca propriu-zisă și băutura longevității pentru inițierea unei noi culturi. Goliți mai întâi băutura din flacon, iar apoi tăiați cu atenție flaconul la partea superioară, pentru a scoate ciuperca mai ușor.

III. Compoziție și efecte benefice asupra întineririi și sănătății:

Băutura longevității Kombucha este o colonie de peste 12 specii de microorganisme benefice, care conviețuiesc în simbioză, alcătuind un sistem biologic uimitor de complex. Colonia este compusă din bacterii benefice și levuri, care transformă atât zahărul în care cresc, cât și ceaiului negru, în substanțe cu efecte vindecătoare remarcabile. Nu vă fie frică de prezența zahărului în compoziție. După numai 48 de ore de la începerea procesului de fermentare, întreaga cantitate de zahăr este transformată în fructoză, produs care este disociat, în continuare, în bionutrienți deosebit de valoroși pentru organism. Studiile științifice efectuate asupra compoziției băuturii Kombucha nu au reușit să facă o analiză biochimică exhaustivă a acestui produs. Un mililitru din băutura longevității conține peste 10 milioane de levuri tinere și vii. Alți constituienți, de înaltă valoare pentru organism pe plan biologic, sunt acizii organici (acidul glucoronic, acidul lactic dextrogir, acidul acetic etc.), care leagă și elimină toxinele și metalele grele din organism, polizaharidele, acizii aminați,  polifenolii (flavonoide și izoflavonoide), dotați cu o remarcabilă putere antioxidantă, enzimele, care stimulează digestia și asigură eliminarea deșeurilor metabolice din organism. Dintre vitamine, se remarcă prezența unei cantităti însemnate de vitamina C, precum și vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifică în bună măsură proprietățile de întinerire și de stimulare a rezistenței naturale a organismului. Nu trebuie să uităm nici vitaminele D, E, K, biotina și acidul folic, care vitalizează organismul, asigură o bună funcționare a inimii și creierului, contribuie la regenerarea pielii și a părului și întăresc sistemul osteo-articular. Băutura longevității Kombucha, conține o bogăție impresionantă de minerale (fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu, mangan, sodiu și zinc), care participă intens la construcția celulară și favorizează reacțiile biochimice de întinerire a organismului.Tot în această băutură de longevitate au fost descoperite substanțe antibiotice și antivirale  puternice, care explică eficiența împotriva bolilor infecțioase. Un studiu de cercetare, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2000 Jun.,48(6), arată că ceaiul de Kombucha are o activitate antimicrobiană semnificativă asupra Helicobacterpylori, Listeria, E. coli, Sh. sonnei, Sal. Typhimurium, Sal. enteritidis și Cm. jejuni. Compușii antimicrobieni din ceaiul de Kombucha au fost identificați în acizii organici și în anumite proteine de dimensiune mare.  Puterea detoxifiantă a băuturii Kombucha își arată efectele în tratarea reumatismului, a gutei, precum și a bolilor de piele. Substanțe cu efecte hormonale din băutura longevității recomandă utilizarea acesteia pentru persoanele de vârsta a treia, dar și pentru copiii aflați în creștere, pentru cei aflați la pubertate și care se confruntă cu fenomenele hormonale neplăcute, specifice acestei perioade. Simbioza dintre Bacterium Zylium și specii de Saccharomyces, care formează băutura longevității Kombucha, conduce la instalarea unui foarte bun efect terapeutic de detoxifiere, de reglare a tranzitului digetiv, de secreție optimă a sucurilor gastrice și biliare și de stimulare a funcției sexuale. De aceea, băutura longevității Kombucha este recomandată în  dischinezie biliară, tulburări digestive, cure de slăbire, etc.

Dr Philippe Blanc, maestru incontestabil, specialist în analiza biochimică și efectele Kombucha, specifică următoarele efecte binefăcătoare ale băuturii longevității:

Aparatul digestiv: 
Ø regulatoare a metabolismului digestiei; 
Ø supresoare a gastro-enteritelor; 
Ø stimulatoare peristaltică: facilitează evacuarea plăcilor mucoide și combate constipația; 
Ø benefică în diareea infecțioasă (dizenterie);
Ø utilă în ulcere de stomac și colite; 
Ø recomandată în inflamațiile intestinului subțire și gros; 
Ø vindecătoare a hemoroizilor.

Aparatul respirator
Ø calmează bronșita și astmul; 
Ø benefică în amigdalite; 
Ø stimulează sistemul imunitar;
Ø calmează alergiile; 
Ø ajută la expulzarea flegmei.

Aparatul cardiovascular: 
Ø regenerează venele și arterele;

Ø are efect antisclerotic prin regularizarea colesterolului; 
Ø diminuează sau suprimă formarea de lipide, favorizand reducerea greutății corporale; 
Ø favorizează suplețea venelor și arterelor; 
Ø diminuează riscurile de tromboze și tromboflebite; 
Ø previne infarctul și maladiile cardiovasculare, în general.

În anumite tulburări metabolice: 
Ø eliminarea rapidă a ureei;
Ø antidiabetică eficientă, pentru diabetul tip II;
Ø regulatoare a zahărului din sânge în cazul hipoglicemiei brutale.

În dermatologie: 
Ø reduce ridurile;
Ø combate psoriasisul, în urma consumului intern și a aplicațiilor externe; 
Ø este eficientă în acnee; 
Ø repară rănile pielii.

În geriatrie: 
Ø artrite; 
Ø dureri musculare de umeri și gat;
Ø șterge sau estompează petele brune de pe piele; 
Ø blochează anumite cancere în fază inițială;
Ø diminuează bufeurile și căldurile datorate menopauzei; 
Ø este un tranchilizant general în cazul stresului, nervozității și anumitor dureri de cap; 
Ø regularizează glandele endocrine; 
Ø favorizează calitatea vederii; 
Ø întarzie cataracta oculară; 
Ø elimină lent calculii din rinichi și din vezicula biliară.

IV. Mod de administrare și condiţii de păstrare

Băutura longevității Kombucha nu are restricții privind cantitatea consumată. Specialiștii în nutriție spun că băutura Kombucha este bine să fie consumată cu circa o jumătate de oră înaintea meselor principale. Pentru persoanele afectate de boli grave, se recomandă să se consume cel puțin un litru pe zi. Fiind reconfortantă și revigorantă, băutura longevității Kombucha poate fi băută la fel ca apa, atunci când organismul dvs. o cere. Veți simți o plăcere deosebită să o beți rece, de la frigider, fără să vă fie teamă că vă îmbolnăviți.

După preparare, băutura longevității Kombucha se păstrează în frigider, în flacoane închise ermetic. Dacă nu păstrați băutura Kombucha la frig, aceasta se acrește. Aceasta poate rămâne nepreparată la temperaturi normale maxim o luna si la frigider maxim 6 luni după care este posibil să se deterioreze.

Recomandare: Pentru o edificare mai detaliată vă recomandăm cartea „Kombucha – Ciuperca miraculoasă, autor Harald W. Tietze, carte care se poate comanda la Editura Mix din Brașov.

Coș de cumpărături
Transport gratuit pentru comenzi peste 400 lei
ro_RORomanian
Shop
0 Lista de dorințe
0 items Cart
My account