Blog

Infecțiile urinare pot fi tratate natural cu pulbere de merișoare!

infectii-urinare

O afecțiune sâcâitoare și jenantă

Infecțiile urinare, numite și cistite sau infecții ale tractului urinar, sunt infecții bacteriene provocate în general de Escherichia coli, un microorganism care se găsește în mod normal în intestin. Această afecțiune se manifestă prin dureri la urinare și senzația că vezica urinară nu se golește complet. Astfel, urinarea este frecventă, sâcâitoare și jenantă, fiind însoțită uneori de febră și dureri lombare. Adesea, urina are un miros puternic, neplăcut și poate fi tulbure.

50% din femei suferă de infecții urinare

Cistita (infecția vezicii), uretrita (infecția uretrei) și pielonefrita acută (infecția rinichilor) sunt mai frecvențe la femei decât la bărbați, deoarece uretră este mult mai scurtă la femei și, în felul acesta, E.coli poate ajunge mai ușor în vezică urinară. Prezența infecției urinare la bărbat poate fi un semn al unei boli interne serioase, cum ar fi mărirea prostatei. Statisticile medicale occidentale relevă o situație deosebit de îngrijorătoare: cca 50% din femei au suferit cel puțin o infecție urinară pe parcursul vieții lor. Cele mai multe din ele nu se plâng niciodată, din cauza jenei determinate de teama de a nu fi izolate și considerate purtătoarele unei boli transmisibile. Netratate la timp, infecțiile urinare banale se agravează. Bacteriile patogene colonizează căile urinare și pot genera probleme serioase la nivelul rinichilor precum pielonefrită, calculi renali, insuficiență renală etc.

Tratamentul alopat clasic: antibiotice

Când se ajunge la medic și se stabilește clar diagnosticul de infecție urinară, se va prescrie invariabil un tratament pe bază de antibiotice. Sub cupola știnței medicale, ne aplecăm toți capetele și considerăm că orice comentariu este de prisos. Din fericire, tot studiile medicale arată că tratamentul infecțiilor urinare cu antibiotice, deși este eficient într-o prima fază, are mai multe neajunsuri:

  • Permite dezvoltarea unor bacterii din ce în ce mai rezistente la acțiunea antibiotică;
  • Distruge atât bacteriile patogene, cât și bacteriile bune, adică flora intestinală și vaginală, care asigură imunitatea organismului. Se ajunge astfel la o vulnerabilitate mai pronunțată în față bolilor și, în special, în fața infecțiilor (afecțiuni intestinale, micoze etc.). La această patologie indusă artificial se adaugă efectele adverse recunoscute ale antibioticelor: reacții alergice, tulburări de nutriție, etc;
  • Are un efect de scurtă durată. De obicei, infecțiile urinare recidivează după un tratament cu antibiotice, iar ciclul curativ se reia, cu antibiotice mai puternice și, implicit, cu efecte secundare mai devastatoare.

Merișoarele- soluția naturală pentru combaterea infecțiilor urinare

Conform unui studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry, merișoarele conțin mai mulți antioxidanți fenolici decât 19 din cele mai consumate fructe pe plan mondial. In  merișoare se găsesc cantități importante de  vitamine (C, B1, B2, B3),  provitamina A, minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf și mangan), antocianozide, flavonoide (quercitina), taninuri și polifenoliglicozide (arbutina). Fără să cunoască această compoziție complexă, triburile indiene din America utilizau de secole merișoarele în stare crudă sau sub formă de pulbere uscată, pentru tratarea infecțiilor urinare.Mai multe studiii științifice, desfășurate în ultimele două decenii, au demonstrat că antocianozidele și flavonoidele din merișoare împiedică aderarea bacteriilor la tractul urinar:

  • În anul 1994, un studiu publicat în Journal of the American Medical Association a arătat că infecțiile urinare la femeile în vârstă cedează într-un mod semnificativ prin consumul de suc de merișoare natural, neaditivat;
  • Începând cu anul  2004,  Agenția franceză pentru securitatea sanitară a alimentelor (AFSSA) a  recunoscut oficial că merișoarele consumate sub formă de suc concentrat sau pulbere contribuie la diminuarea fixării bacteriilor E. coli pe pereții cailor urinare;.
  • În anul 2013, un grup internațional de experți au publicat peste 150 de articole științifice referitoare la proprietățile preventive și curative ale merișoarelor.Concluziile generale desprinse, în urmă acestor studii de cercetare, sunt impresionante: merișoarele reduc semnificativ riscul infecțiilor urinare, protejează sistemului cardiovascular  și acționează eficient împotriva radicalilor liberi și a inflamațiilor.

Pulberea stabilizată – forma cea mai eficientă de administrare a merișoarelor

Convinși de efectele benefice ale merișoarelor, ne întrebăm, pe bună dreptate, de unde și cum putem să le luăm. Cel mai bine ar fi să le căutăm în natură și să le mâncăm crude, așa cum făceau pieile roșii din America. Din păcate, am avea la dispoziție doar câteva săptămâni pe an că să ne facem plinul de merișoare. Pe de altă parte, ne-am îndepărtat atât de mult de natură, încât ne imaginăm că alimentele noastre cresc în supermarket. Cei drept, oferta acestor spații comerciale este bogată, inclusiv în merișoare. Găsim așa-zisul suc natural de merișoare, care este diluat cu fructoză pentru a transforma gustul acrișor, natural al merișoarelor într-un lichid dulce, cu urme de merișoare. Despre aditivi, să nu mai vorbim! Găsim și merișoare uscate artificial și îmbibate într-un sirop de zahăr, printr-o tehnologie care parcă urmărește distrugerea vitaminelor și bionutrienților. E bine să vă abțineți! Aceste produse, departe de a lupta împotrivă infecțiilor urinare, pot să aibă un efect de favorizare a instalării bolii.

Revin  la practicile indienilor băștinași din Americaa. În afară de fructe crude, ei foloseau merișoarele sub formă de pulbere, cu care se tratau pe întreagă durată a anului. Găsiți o astfel de pulbere în România, provenită din merișoare culese din floră sălbatică a Munților Apuseni. E vorba de o pulbere de merișoare, stabilizată natural, care se poate păstra foarte bine. Detalii privind acest produs și modul în care se administrează, puteți să aflați  accesând site-ul: www.alimente-geriatrice.ro .

Nu în ultimul rând, vă prezint câteva reguli simple pentru prevenirea infecțiilor urinare:

  • Păstrați curate și uscate zona vaginală și anală. Femeile trebuie să se șteargă din față spre spate după golirea vezicii urinare sau a intestinelor;
  • Beți multă apă curată (preferabil de izvor), ceaiuri și  Kombucha;
  • Nu amânați golirea vezicii. Este bine să urinați la două, trei ore;
  • Dezbrăcați-vă rapid de hainele ude;
  • Consumați alimente prebiotice (topinambur) și probiotice: iaurturi naturale din lapte crud, Kombucha etc.;
  • Includeți în dietă frunzele de țelină proaspete sau pulberea din frunze de țelină;
  • Feriți-vă de alcool, fumat, cafea, ciocolată, zahăr, băuturi carbogazoase și alimente hiperprocesate;
  • Nu folosiți chimicale în igiena personală. Sunt sigure doar acele produse de igienă care se pot ingera fără pericol.

Și…nu uitați de merișoare! Aceste fructe minunate pot fi folosite atât curativ, cât și preventiv.

      Articol realizat de

       Dr. Ing. Neag Gheorghe    

       Fitoterapeut Alimente Geriatrice                   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *