Copacul milenar, cu fructe din care izvorăște putere și viață
Zăpada acoperă dealurile clujene, presărate ici-colo cu păducei, niște copaci țepoși, în jurul cărora își duc traiul hibernal tot felul de păsări, veverițe și rozătoare mici. Pentru aceste vietuițoare slăbite de frigul iernii, fructele de păducel, roșii și ușor stafidite, reprezintă ,,pâinea cea de toate zilele”, mana cerească, dăruită de Creator pentru a le da putere și viață. Emoția resimțită, îmi aduce în minte povestea pastorului anglican John Wesley (1703 -1791), care scrie cum a descoperit virtuțile uimitoare ale fructelor de păducel, învățând tot de la animale. Într-o toamnă friguroasă, se întorcea cu trăsura de la o ceremonie religioasă. Caii asudați și vlăguiți de oboseala drumului lung și anevoios, se opinteau și dădeau semne că nu mai pot trage trăsura. Nu era chip să meargă mai departe. Pastorul a oprit trăsura pe marginea drumului, unde își întindea ramurile țepoase un păducel plin de fructe roșii. Instinctual, caii s-au apropiat de păducel și au început să ronțăie cu lăcomie micuțele fructe, înfulecându-le în grabă. Pastorul privea cu stupefacție cum caii săi prind putere și, în scurt timp, trăsura a luat-o din loc cu un elan greu de închipuit în urmă cu doar câteva minute. Fructele de păducel au indus rapid un puternic efect revigorant asupra cailor sfârsiti de oboseală. Din fericire, pastorul, deschis la minte, nu a considerat banală această întâmplare și s-a gândit că e posibil ca fructele de păducel să aibă același efect și asupra oamenilor. Ani în șir s-a tratat pe el însuși, precum și pe enoriași cu fructe de păducel, pe care le-a considerat un leac bun la toate bolile. A ajuns la o vârstă venerabilă, fiind convins că Dumnezeu i-a descoperit, prin fructele de păducel, secretul sănătății și longevității. Ce superbă lecție de viață de la niște animale modeste și de la un pastor carismatic!
Numele latin al păducelului este Crataegus, un cuvânt care își are originile în greaca veche și înseamnă „puternic”. Este un arbust cu lemnul extrem de dur, trăiește câteva sute de ani și este rezistent la secetă și la îngheț. În localitatea Saint-Mars-sur-la-Futaie, din Franța, lângă o bisericî veche, se află un păducel cu o vârstă de peste 1700 de ani. Oare ce secrete biologice ascunde acest copac misterios, care a reușit să străbată secole de-a rândul, hrănindu-se dintr-un pământ care nu se epuizează niciodată?
Compoziția miraculoasă a fructelor de păducel
Fructele roșii de păducel, străjuite de spini redutabili, au o compoziție fitochimică unică, caracterizată prin diversitate calitativă și proprietăți curative de excepție. Departe de a fi elucidată compoziția exhaustivă a acestor fructe fascinante, cercetători au identificat următoarele substanțe de bază, corelate cu acțiunea lor asupra organismului uman:
- Bioflavonoide (vitexină, quercetină și hiperozidă) – reduc formarea radicalilor liberi, diminuând astfel leziunile ischemice ale miocardului, reglează contracția inimii, normalizează circulația sângelui în creier și în vasele de sânge, elimină toxinele din organism și au un efect antitumoral;
- Proantocianidine oligomerice – sunt substanțe fitochimice astringente cu putere antioxidantă ridicată, care se traduce clinic prin activitatea antibacteriană, antivirală, antitumorală, antimutagenă, cicatrizantă și antidiareică;
- Acid ursolic – are o acțiune cardiostimulatoare, antiinflamatoare, antimicrobiană, hepatoprotectoare și ușor diuretică. Acidul ursolic întinerește organismul, extinde vasele de sânge și promovează regenerarea pielii;
- Acizi organici valoroși (oleanolic, crataegolic, clorogenic și cafeic) – au proprietăți anti-îmbătrânire, antibacteriene, antiinflamatorii, hipotensive și de reglare a zahărului din sânge;
- Pectină – activează procesele metabolice, normalizează nivelurile hormonale, ajută la reducerea greutății corporale, curăță organismul de toxine și elimină metalele grele;
- Colină și acetilcolină – dețin proprietăți antioxidante, îmbunătățesc funcția inimii și a vaselor de sânge, asigurând, în același timp, activitatea normală a sistemului nervos;
- Saponine – se caracterizează prin efect diuretic, sedativ, ușor sedativ.
- Fitosteroli – reduc colesterolul din sânge și au efect antioxidant;
- Poliglucide prebiotice – reprezintă hrana destinată bacteriilor probiotice benefice din intestin, cu rol dominant în asigurarea sănătății întregului organism;
- Carotenoizi – întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc vederea, protejează organismul împotriva radicalilor liberi și împotriva efectelor chimice negative ale mediului;
- Vitamina C – ridică sistemul imunitar, previne răceala, participă la procesele de hematopoieză, îmbunătățește activitatea cardiacă și normalizează funcțiile sistemului nervos;
- Vitaminele K, E și B – contribuie la o bună compoziție a sângelui și favorizează reacțiile antioxidante vitale din organism;
- Rutin – întărește vasele de sânge, fortifică imunitatea, normalizează activitatea sistemului cardiovascular și are proprietăți antioxidante;
- Minerale– reprezintă un complex bogat și diversificat de compuși necesari menținerii unei funcționării normale a organismului: potasiu, magneziu, cupru, cobalt, molibden, zinc, seleniu, calciu, fier și sulf.
În plus, semințele de păducel sunt considerate o sursă abundentă de antioxidanți și inhibitori ai inflamației. Datorită energiei embrionare şi dotării biochimice, aceste semințe, pregătite să dea naştere unor copaci milenari, au un rol deosebit în longevitate și în menţinerea tinereţii biologice a organismului uman. În semințe, se găsește și o cantitate mică de amigdalina (sau vitamina B17), o substanță folosită cu succes în tratarea bolilor tumorale. Toate aceste substanțe fitochimice și nutrienți, care compun fructul integral de păducel acționează împreună sinergic, pentru reabilitarea stării de sănătate, fără efecte toxice colaterale.
De la fructe integrale de păducel, la pulbere mineralizată
Păducelul este una din cele mai studiate plante medicinale de pe planetă. De la păducel se folosesc în scopuri fitoterapeutice fructele, florile, frunzele, scoarța și rădăcinile. De multe ori, în scrierile legate de efectele terapeutice ale păducelului, nu se precizează care parte a plantei este folosită și nici forma farmaceutică sub care este administrată. Noi am ales să ne concentrăm pe valorificarea fructelor integrale de păducel (inclusiv semințe), sub formă de pulbere mineralizată. Astfel, am aplicat un procedeu inovativ, care permite păstrarea în timp a principiilor active din plantă, fără a folosi substanțe chimice de sinteză. În magazinele naturiste și în farmacii se află o diversitate mare de extracte din fructe de păducel, care promit o eficientă terapeutică de câteva ori mai mare decât a pulberii din fructul integral. Concepția noastră se bazează pe nouă tendință în științele nutriției, care presupune consumul integral al alimentelor, inclusiv al fructelor, sub o formă ușor de asimilat. Oamenii au desconsiderat creația divină a alimentelor integrale, înlăturând din ele, prin procesare și preparare, așa-zisele reziduuri. Într-o viziune total denaturată, făina albă e mai elevată și mai prețioasă decât făină integrală, uleiul rafinat este mai bun decât semințele oleaginoase, sucul din fructe e mai savuros decât fructele integrale, țuica e mai sănătoasă decât prunele etc. În cartea ,,Integral – Regândind știința nutriției”, scrisă de dr. T. Colin Campbell și dr. Howard Jacobson, este detaliată nouă paradigmă, prin care se demonstrează că alimentul integral este mai valoros și mai sănătos decât fracțiunile extrase din acesta prin procesare.
Acțiunea anti-îmbătrânire a pulberii mineralizate din fructe integrale de păducel
De obicei, când se vorbește de păducel ca remediu natural, atenția tuturor e focusată pe bolile cardiovasculare. În ultimele două decenii s-au realizate însă multe studii științifice care arată acțiunea pozitivă a păducelului asupra întregului organism. Fructele de păducel au o putere antioxidantă uimitoare. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, substanțe nocive, care prin acumulare în organism conduc la îmbătrânire celulară sau stres oxidativ. Cercetarea medicală din ultimii ani arată că îmbătrânirea celulară, generată de radicalii liberi, este asociată cu mai multe boli grave, cum ar fi: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, tulburările neurovegetative, bolile hepatice și renale, afecțiunile articulare, bolile de piele și cancerul. Iată care sunt principalele efecte anti-îmbătrînire ale pulberii mineralizate din fructe integrale de păducel:
Revigorează organismul extenuat
Un cântec popular din Ardeal spune:,,Când puterile te lasă, bătrânețea-i după casă”, și nu greșește deloc. Înaintarea în vârstă aduce deseori cu ea o stare de slăbiciune și de apatie. Se știe ca glandele suprarenale sunt sediul puterii noastre fizice. Prin compoziția lor unică, fructele de păducel hrănesc glandele suprarenale epuizate, reconfortează inima și creierul, relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc starea psihică. Fructele de păducel pot extinde vasele de sânge coronare, ceea ce permite să circule mai mult sânge prin organism. Acest lucru înseamnă un nivel mai ridicat de energie și mai multă vigilență. Când corpul este oxigenat corespunzător, abilitățile cognitive se îmbunătățesc, nivelul de energie crește și metabolismul poate funcționa la niveluri optime.
Întărește inima și vasele de sânge
Fructele de păducel exercită o gamă largă de acțiuni asupra inimii, inclusiv acțiunea antioxidantă. Prin ingestia fructelor de păducel sub formă de pulbere, se constată o mai bună oxigenare a inimii, creșterea forței de contracție a mușchului cardiac, diminuarea inflamației celulelor cardiace, revenirea inimii la dimensiunea normală, precum și reducerea ritmului cardiac accelerat și a palpitațiilor. De asemenea, prin observații clinice, s-a constatat că fructele de păducel previn infarctul miocardic, apără inima de leziunile cauzate de restricția fluxului sanguin, împiedică agregarea trombocitelor, dilată vasele de sânge (scăzând astfel tensiunea arterială) și protejează căptușeala vaselor de sânge.
Calmează anxietatea, depresia și stresul
Inspirați de civilizațiile vechi, care foloseau fructele de păducel ca leac pentru o inimă frântă, oamenii folosesc și astăzi acest remediu ca tratament natural pentru anxietate, depresie și stres. Cercetătorii turci au publicat în 2010 un studiu științific în care arată că pulpa și semințele de păducel posedă atât activități de calmare a sistemului nervos central, cât și efecte analgezice centrale și periferice. Aceste descoperiri susțin utilizarea tradițională a fructelor integrale de păducel pentru a trata stresul, nervozitatea, tulburările de somn și controlul durerii. Alte dovezi științifice menționează că fructele de păducel echilibrează nivelurile hormonale, determinând ameliorarea simptomelor anxioase.
Reduce inflamația cronică
Inflamația cronică este una din cauzele majore ale bolilor care afectează persoanele vârstnice. Din fericire, fructele de păducel dețin prorietați antiinflamatoare puternice, grație conținutului ridicat de antioxidanti activi, care elimină radicalii liberi, responsabili pentru daune la nivel celular. Antioxidanții din fructele de păducel interceptează și leagă radicalii liberi înainte ca aceștia să provoace daune.
Promovează sănătatea digestivă
Fructele de păducel stimulează secreția sucului gastric și a bilei, ajutând astfel la digestia alimentelor care stagnează în tractul gastro-intestinal, în special cele bogate în grăsimi sau proteine. Compușii organici prebiotici din fructele de păducel interacționează cu flora intestinală, având ca rezultat final îmbunătățirea digestiei nutrienților. În plus, conținutul ridicat de fibre ajută la ameliorarea constipației și a balonării. Un studiu realizat pe animale, publicat în Journal of Food Medicine, a ajuns la concluzia că acțiunea antiinflamatoare și antioxidantă a păducelului protejează împotriva colitei (inflamația colonului). Alte dovezi științifice indică faptul că păducelul poate ajuta la suprimarea infecțiilor intestinale, inclusiv a paraziților.
Combate ateroscleroza, colesterolul și trigliceridele
Un studiu de sinteză realizat de cercetătorii chinezi în anul 2020 constată că fructele de păducel au redus semnificativ plăcile de ateroscleroză, colesterolul și trigliceridele. Concluzia studiului este că păducelul, prin componente sale bioactive (flavonoide și procianidine oligomerice) posedă proprietăți cardioprotectoare și anti-aterosclerotice remarcabile. Mecanismul de acțiune identificat este inhibarea de câte păducel a absorbției lipidelor în intestine.
Protejează articulațiile împotriva artritei și gutei
În cazul bolnavilor de artrită și gută, fructele de păducel favorizează reținerea proteinelor și a colagenului în țesutul conjunctiv din articulații, determinând astfel protecția acestora împotriva deteriorării. În plus, asigură o creștere a circulației sângelui și ajută organismul să elimine toxinele care se pot acumula în articulații.
Îmbunătățește vederea
Fructele de păducel sunt bogate în carotenoizi, vitamine, minerale și fitonutrienti, fapt ce le conferă proprietăți regeneratoare pentru țesuturile din ochi. Aceste substanțe fitochimice ajută la menținerea unei vederi mai sănătoase, la prevenirea formării cataractei, putând să încetinească evoluția degenerării maculare asociate vârstei.
Întinerește pielea
În cosmetică, fructele de păducel sunt recomandate atât pentru uz intern (prin ingestia pulberii mineralizate), cât și pentru uz extern, prin aplicarea unei măști, care se obține din amestecul pulberii mineralizate cu miere de albine sau cu albuș de ou. Ingredientele organice ale fructelor de păducel conțin proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, calmante și descongestionante, care se dovedesc utile pentru întinerirea țesuturilor pielii și ajută la vindecarea leziunilor și inflamațiilor. Aplicarea măștilor cosmetice pe bază de pulbere mineralizată de păducel poate preveni îmbătrânirea pielii indusă de radiațiile UVB și promovează producția de procolagen de tip I.
Cum se ia pulberea din fructe integrale de păducel
Pulberea din fructe integrale de păducel este un produs românesc inovativ, natural 100%, fără adaosuri de substanțe chimice de sinteză. De obicei, se ia câte o linguriță plină (cca 5 g) de pulbere, cu puțină apă, înainte cu 15 minute de mesele principale. E recomandabil să se țină în gură, sub limbă, 5-10 minute, deoarece sub limbă se află una dintre cele mai vascularizate părți ale corpului omenesc. În momentul în care pulberea interacționează cu saliva și enzimele din gură, se inițiază un proces important între gură, creier și tractul digestiv. Mai simplu spus, din gură e transmis un semnal spre creier, conțînând informații despre calitățile și efectele posibile ale pulberii. Creierul procesează acest semnal și comunică tractului digestiv că, în curând, va intra în contact cu un produs natural, binefăcător.
Precauții și recomandări
Fructele integrale de păducel sunt consumate de oameni și animale de mii de ani, fără a se consemna incidente semnificative privind efectele lor negative. Totuși, deoarece nu există studii de cercetare care să demonstreze inofensivitatea lor, noi nu recomandăm administrarea pulberii mineralizate din fructe integrale de păducel copiilor sub 12 ani, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează. Persoanele care iau medicamente alopate antihipertensive, anticoagulante și alte medicamente cardiovasculare, trebuie să știe că pulberea mineralizată din fructe integrale de păducel crește eficiența acestor medicamente, efectul fiind cumulativ. Pentru a evita interferența dintre pulberea din fructe integrale de păducel și medicamentele alopate, se recomandă precauție maximă și un interval de timp de minim două ore între administrarea pulberii și administrarea medicamentelor alopate.
Georgiana Căucean – consilier nutriţie,
ALIMENTE GERIATRICE,
POIANA HOREA,
Tel. 0729668108 (L-V 9:00-18:00),
e-mail: info@alimente-geriatrice.ro;
www.alimente-geriatrice.ro
Aceasta este prima dată când am dat peste site-ul dvs. Păcat!!! Am citit deja câteva articole și vreau mai multe 🙂 Sunt distractive de citit și cu siguranță mi-ați atins gustul. Vă mulțumesc și salutări 🙂