Pulberea misterioasă din trusa personală
În urmă cu câțiva ani, stăteam la aceeași masă cu un distins om de afaceri, care suferea cumplit din cauza unei răceli rebele: îi curgea nasul fără încetare, lăcrima, strănuta frecvent, avea fața congestionată și nu reușea să se concentreze asupra discuției. Văzându-l cum se chinuie, am scos din geantă un borcănel în care aveam un amestec de pulbere mineralizată de ardei iute și de coacăze negre. I-am spus ce conține remediul și l-am încredințat că o singură linguriță din această pulbere, luată cu puțină apă, îl va face să se simtă mult mai bine. „Da’… ardeiul iute pișcă tare, nu-i așa?” , m-a întrebat el speriat și ezitant. „Nu vă fie frică!” l-am încurajat eu. „Ardeiul iute, combinat în părți egale cu coacăze negre își pierde din iuțime, dar nu și din eficiență. Cele două produse se potențează reciproc, iar rezultatul este uimitor de rapid. E important însă să țineți pulberea în gură până se formează, împreună cu apa, o pastă omogenă, pe care s-o înghițiți treptat”. I-am citit în ochi activarea curajului managerial și, instant, a trecut la acțiune, procedând așa cum l-am învățat.
După doar câteva minute, era un alt om: nu-i mai curgea nasul, nu mai lăcrima și își recăpătase buna dispoziție. Nu știa cum să-mi mulțumească și era șocat de rapiditatea și eficiența remediului oferit. I-am explicat că borcănelul cu pulbere mineralizată de ardei iute și coacăze negre face parte din trusa personală de prim-ajutor. În afară de răceală, această pulbere este cu adevărat binefăcătoare în multe cazuri critice: infecții, probleme cardiace, probleme respiratorii, dureri de cap, dureri de dinți, dureri articulare, crize de astm, disconfort abdominal, constipație, hipertensiune, circulație sanguină deficitară, răni deschise, anemie, diminuarea vederii etc.
Pentru a evidenția calitățile deosebite ale amestecului format din pulberea mineralizată de ardei iute și pulberea mineralizată de coacăze negre, voi parcurge, în continuare, informațiile fitoterapeutice pentru fiecare component în parte, după care, în final voi arăta avantajele amestecului în redobândirea sănătății.
Acțiunea binefăcătoare a pulberii de ardei iute
Celebrul naturopat, dr. John Christopher, considera ardeiul iute rege al plantelor medicinale şi afirma că dacă ar fi izolat pe o insulă pustie şi i s-ar oferi doar o singură plantă medicinală, ar alege ardeiul iute, fără ezitare. Principalul constituent terapeutic al ardeiului iute este capsaicina, substanța care conferă iuțime ardeiului. În plus, ardeiul iute conține ulei volatil, pigmenți naturali, cantități apreciabile de betacaroten și vitaminele C, B1, B2, B6, E, K și PP, antioxidanți valoroși, cum ar fi luteina, zeaxantina și quercitina, precum și numeroase oligoelemente: cupru, fier, mangan, magneziu și potasiu. Fitoterapia modernă, bazată pe studii științifice, demonstrează că ardeiul iute este un remediu natural incontestabil în lupta împotriva bolilor. Deoarece subiectul utilizării ardeiului iute, sub diverse forme terapeutice, este extrem de vast, în cele ce urmează mă voi referi doar la acțiunea pulberii mineralizate de ardei iute, administrată oral, în tratarea unor afecțiuni cunoscute:
Activează preventiv și curativ în cazul răcelii și gripei
În afecțiunile respiratorii, ardeiul iute are un efect antimicrobian dovedit. S- a constatat că ardeiul iute acționează ca antiseptic, stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni, din fosele nazale și din sinusuri, reduce durerea de gât și îmbunătățește radical starea generală a bolnavului. Creșterea temperaturii corpului, datorată ingestiei de ardei iute, declanșează activitatea sistemul imunitar, care se opune cu vehemență virusului gripal. Cercetătorii italieni, din cadrul universități Marche, au publicat în anul 2015 un studiu științific care demonstrează că streptococii faringieni din grupa A, rezistenți la eritromicină, sunt anihilați de capsaicina provenita din ardeiul iute.
Exercită o puternică acțiune antioxidantă și antiinflamatoare
Ardeiul iute conține o gamă largă de vitamine, flavonoizi, carotenoizi și alte substanțe naturale fitochimice, care acționează ca antioxidanți puternici. Acești compuși elimină radicalii liberi generați de stresul oxidativ și scad riscul apariției bolilor. Ardeiul iute are un efect antiinflamator dependent de doză. Capsaicina din ardeiul iute inhibă inflamația și ajută la ameliorarea durerii prin reducerea substanței P, care este o neuropeptidă cu rol de transport al mesajului dureros la creier.
Îmbunătățește semnificativ circulația sângelui
Ardeiul iute dilată vasele sanguine și amplifică circulația sângelui, permițând corpului să-și reactiveze procesele vitale prin încălzire. Spre deosebire de medicamentele cu efecte stimulante, ardeiul iute promovează fluxul sanguin circulator prin capacitatea sa naturală de a conduce căldura, inhibând în același timp receptorii nervoși care provoacă umflături și durere. Această acțiune este de mare ajutor în cazul venelor varicoase, precum și în cazul bolii Raynaud. Ingestia de ardei iute întărește vasele de sânge, împiedică formarea trombilor, intensifică circulația la extremitățile corpului și determină o încălzire confortabilă a acestora.
Scade colesterolul și tensiunea arterială, prevenind infarctul și accidentul vascular cerebral
Într-un studiu publicat în august 2014 în Journal of Agriculture and Food Chemistry, cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au descoperit că ardeiul iute micșorează nivelul colesterolului din sânge, crește fluxul sanguin, previne coagularea anormală, previne aterogeneză și blochează o genă care contractă arterele și favorizează blocaje periculoase ale fluxului sanguin. Astfel de blocaje pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Cercetătorii de la British Cardiovascular Society afirmă că ardeiul iute scade tensiunea arterială prin îmbunătățirea calității artereleor și venelelor și printr-o acțiune pozitivă asupra rinichilor.
Determină scăderea în greutate și intensifică metabolismul
Un studiu de sinteză, publicat de cercetătorii tailandezi în 2017 a ajuns la concluzia că ardeiul iute poate contribui la combaterea obezitățîi prin creșterea termogenezei, prin inducerea sațietăți și plenitudinii, prin creșterea sensibilitățîi la insulină, prin transformarea țesutului adipos și prin scăderea nivelului de grăsime din sânge. Capsaicina din ardeiul iute transformă celulele grase albe în celule brune. Celulele grase brune diferă de cele albe, deoarece nu stochează grăsimea, ci o ard. Ingestia de ardei iute declanșează un efect termodinamic de încălzire și de stimulare a întregului organism.
Protejază tractul digestiv și îmbunătățește digestia
Ardeiul iute stimulează glandele salivare și producția de sucuri digestive, protejează enzimele benefice, atacă bacteriile patogene, crește fluxul de sânge la nivelul întregului tub digestiv, accelerează peristaltismul și favorizează eliminarea ușoară a deșeurilor. Trebuie reținut faptul că ardeiul iute are și un efect laxativ moderat.
Conferă noi speranțe în tratarea cancerului și leucemiei
Studii incipiente arată că, în laborator, capsaicina din ardeiul iute distruge celulele maligne legate de peste 40 de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, de ficat, de plămâni, de pancreas, de prostată, de sân, precum și leucemia. Într-un studiu publicat în 2019, în FASEB Journal, cercetătoarea Dr. Jamie Friedman de la Facultatea de Medicină din Huntington (SUA) detaliază rolul major al capsaicinei din ardeiul iute în inițierea apoptozei, stoparea creșterii celulare și suprimarea angiogenezei și a metastazelor. tumorale.
Precauții în consumul ardeiului iute:
Deseori am auzit că ardeiul iute provoacă arsuri la stomac, deranjază intestinele sau declanșează crizele hemoroidale. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când se consumă ardei iute crud, sau preparat termic, fără a fi masticat bine în gură, precum și în cazul prezenței unor afecțiuni acute sau cronice la nivelul tubului digestiv (gastrite, ulcere, leziuni intestinale, colon iritabil, inflamație hemoroidală, alergii specifice etc). Paradoxal este însă faptul că fitoterapeuții recomandă ardeiul iute și pentru vindecarea acestor afecțiuni. Secretul este folosirea ardeiului sub formă de pulbere, uscat la temperaturi sub 37 oC, în doze mici (max. o linguriță). Specialiștii spun că ardeiul iute crud sau preparat termic conține niste substanțe caustice dăunătoare pentru organism. Persoanele care iau medicamente trebuie să știe că ardeiul iute are și un rol de ,,transportator” rapid, amplificând efectul medicmentelor. De aceea, se recomandă să se păstreze o durată de cel puțin două ore între administrarea ardiului iute și administrarea medicamentelor. Combaterea arsurii provocate de ardeiul iute luat în exces se face cu lapte sau cu produse lactate.
Acțiunea binefăcătoare a pulberii de coacăze negre
Într-un prețios tratat fitoterpeutic, francezul Beaumont scria în anul 1757: ,”Cu dificultate se pot găsi alte remedii, cu efecte atât de marcante și pentru un număr atât de mare de boli, precum coacăzele negre”. Fructele de coacăz negru, asemănătoare cu cele de afin, sunt o sursă excelentă de flavonoide, proantocianidine, antocianine, taninuri și acizi organici (tartric, citric, malic, glicolic, elagic), acizi grași omega-3, superoxid dismutază și pectine. Coacăzele negre au un conținut ridicat de vitamina C (de 10 ori mai multă decât în mere și de 4-5 ori mai multă decât în citrice). Spre deosebire de alte fructe, vitamina C din coacăzele negre este stabilă și rezistentă în timp, conform cercetărilor efectuate de Beauquesne și Fournier. În compoziția coacăzelor negre se mai regăsesc și carotenoide, vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B5 și B6), vitamina E și săruri minerale, în special potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, cupru, mangan și zinc, seleniu și iod. Un studiu de sinteză asupra efectelor terapeutice de excepție ale coacăzelor negre a fost publicat în revista Food & Function (2012). Alte studii, mai recente, arată că fructele de coacăz negru conțin substanțe polifenolice cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene. Ele protejează și susțin numeroase funcți ale sistemului digestiv, nervos și circulator. Iată cum acționează pulberea de coacăze negre:
Manifestă o puternică acțiune antioxidantă
Antocianinele, prezente în cantități semnificative în coacăzele negre, fac parte din familia flavonoidelor, un grup de compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante puternice. Acestea combat stresul oxidativ și reduc riscul de boli și tulburări asociate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, cancerul, bolile cardiovasculare, varicele, cataracta și îmbătrânirea prematură. La această acțiune antioxidantă se alătură vitaminele și alte substanțe fitochimice valoroase din compoziție.
Întărește sistemul imunitar și reduce infecțiile microbiene
Coacăzele negre stimulează celulele specializate ale sistemului imunitar, care distrug virusurile sau bacteriile cauzatoare de infecție. Activitatea antimicrobiană a fructelor de coacăz negru s-a dovedit eficientă împotriva infecțiilor microbiene la nivelul căilor respiratorii superioare și la nivelul tractului urinar. A fost identificat un potențial de luptă ridicat împotriva virusurilor gripale A și B, precum și a virusului herpetic. Acest potențial se datorează antocianinelor și taninurilor, care inactivează virusurile prin inhibarea adsorbției și aderenței la celule.
Combate inflamația
Mai multe studii au arătat că fructele de coacăz negru reduc factorii proinflamatoi, cum ar fi interleukina 6. Conținutul ridicat de antocianine, vitamine și acizi orgnici din coacăzele negre are un efect direct asupra răspunsului inflamator din organism, constatându-se scăderea durerilor articulare sau musculare, reducerea rigidități și stoparea deteriorării cartilagelor. Coacăzele negre previn, de asemenea, șansele de inflamație gastro-intestinală și cardiovasculară.
Scade colesterolul, trigliceridele și tensiunea arterială, îmbunătățind sănătatea inimii
Potasiul, magneziul și flavonoidele, aflate din abundență în coacăzele negre, acționează ca vasodilatatoare naturale, care relaxează vasele de sânge și netezesc fluxul sanguin, reglând tensiunea arterială. Ingestia pulberii de coacăze negre, bogată în polifenoli, crește starea antioxidativă din organism și reduce acumularea de colesterol și trigliceride pe pereți arteriali. Asfel, procesul de aglomerare a trombocitelor în vasele de sânge pierde din intensitate, iar celulele din inimă rezistă la deteriorare.
Reduce riscul crizelor de astm
Cercetătorii au descoperit că fuctele de coacăz negru reduc markerii inflamației în celulele epiteliale pulmonare, reducând astfel riscul declanșării crizei de astm. Antioxidanții prezenți în coacăzele negre modulează procesul inflamator, neutralizează radicalii liberi și suprimă stresul oxidativ.
Îmbunătățește memoria și performanța cognitivă
Consumul de coacăze negre accentuează memoria și sporește aportul de oxigen către creier. Aceasta se datorează prezenței antioxidanților și fierului în compoziția fructelor. Aprovizionarea corectă cu oxigen a creierului și a celulelor nervoase previne deteriorarea oxidativă la acest nivel și scade șansa apariției bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson sau boala Alzheimer. Coacăzele negre pot fi denumite „hrană pentru creier”, deoarece au un rol neuroprotector și ajută la îmbunătățirea performanței cognitive și a vigilenței.
Previne anemia
Grație fierului și a multitudinii de antioxidanți din compoziție, coacăzele negre previn apariția anemiei, contribuind la formarea celulelor roși din sânge și la stimularea transportului sângelui oxigenat la fiecare celulă din orgnism.
Asigură sănătatea vederii
Specialiștii au descoperit că fructele de coacăz negru pot îmbunătăți funcțiile oculare, cum ar fi deteriorarea câmpului vizual, oboseala vizuală, capacitatea de a se adapta la întuneric și fluxul de sânge la ochi.
Avantajele amestecului format din pulberea mineralizată de ardei iute și pulberea mineralizată de coacăze negre:
Amestecul în părți egale dintre pulberea mineralizată de ardei iute și pulberea mineralizată de coacăze negre reprezintă un remediu eficient și rapid, cu acțiune sinergică. Cele două pulberi sunt compatibile, se potențează reciproc și acoperă o gamă extinsă de afecțiuni. Aportul de coacăze negre, scade iuțimea ardeiului iute la jumătate, fară să impacteze negativ asupra eficienței. Deoarece ardeiul iute are și un rol de „transport” al principiilor active către organele afectate, în amestecul cu coacăze negre sporește radical eficiența acestora. Oricare dintre acțiunile descrise mai sus, pentru fiecare pulbere în parte, sunt valabile și pentru amestec.
Mod de preprare și administrare
Nu s-a recurs la fabricarea unui produs obținut din amestecul celor două pulberi, deoarece am constatat că fiecare beneficiar dorește un grad de iuțime a amestecului specific dorințelor sale. Noi recomandăm amestecul în părți egale. Pentru obținerea acestuia, cele două borcane, conțînând ardei iute și coacăze negre, se golesc într-un borcan de 800 ml, care se agită temeinic până la omogenizarea conținutului. Pulberea din amestec se ia după servirea mesei, de trei ori pe zi, câte o linguriță plină, cu puțină apă. Se ține în gură câteva minute, amestecându-se bine cu saliva, până la formarea unei paste, după care se înghite cu un pahar de apă.
Georgiana Căucean – consilier nutriţie
ALIMENTE GERIATRICE – SRL
POIANA HOREA
Tel. 0729668108 ;
E-mail: info@alimente-geriatrice.ro;
www.alimente-geriatrice.ro
(Articol publicat in Revista Formula AS nr. 1442 (44) / 5 – 12 noiembrie 2020)