Blog

Merişoarele de munte –fructe mici cu virtuți imense pentru sănătate

În căutarea fructelor care nu mucegăiesc și nu putrezesc

Merișoarele de munte (Vaccinium vitis – idaea), numite uneori și afine roșii, sunt bace mici ( 3- 5 mm), de culoare roșie-luciosă, cu multe seminţe mici în interior. Gustul merișoarelor de munte coapte este dulce-acrișor-astringent. Arbustul purtător se numește merişor de munte, are o înălțime de 10-30 cm și creşte în zonele înalte ale Carpaţilor, ajungând până în zona alpină superioară. Se întâlneşte peste tot: în luminișuri, pajiști și în pădurile de conifere.

Mă fascinează extraordinara rezistență la îngheț și longevitatea merișorului de munte. Iernile montane riguroase, cu geruri năpraznice, de crapă pietrele, conferă parcă o rezistență sporită acestui arbust aparent neînsemnat și plăpând, care își menține frunzele verzi tot timpul anului și își permite să trăiască până la 300 de ani. De asemenea, sunt uimită să constat că merișoarele de munte nu mucegăiesc și nu putrezesc în apă. Ce-ar fi dacă și omul ar dobândi o astfel de platoșă a rezistenței, perenității și longevității?  Secretul se află, probabil în compoziția ingenioasă, pe care Marele Creator a pus-o în merișoarele de munte.

Iată câteva din substanțele fitochimice, identificate în aceste fructe minunate: antocianine, proantocianine și flavonoli (care au un efect antibacterian pronunțat), resveratrol (un polifenol cu o capacitate antioxidantă remarcabilă) acidul ursolic (care, alături de proanticianine, inhibă proliferarea celuleror canceroase), quercitină (un antiinflamator și un regulator hormonal redutabil), alți acizi organici (benzoic, hipuric, siringic, pomolic, cumaric, sinapic, cafeic, ferulic, elagic), vitamine : C, B1, B2, B3,  provitamina A, minerale: potasiu, calciu, magneziu, sulf, siliciu și mangan. Nu vreau să credeți că vreuna din aceste substanțe naturale acționează singular. Acțiunea lor binefăcătoare are un caracter sinergic, pozitiv, doar în complexitatea compozițională a fructul integral.

La noi, în Munții Apuseni, merișoarele de munte încep să se coacă pe la jumătatea lunii august și pot fi găsite, în locuri neumblate, până la căderea zăpezii. Din păcate, în ultimii ani, locurile unde se fac merișoarele de munte sunt cotropite brutal de culegători neinițiați, veniți din altă parte, mânați de o grabă frenetică de a face bani cu orice preț. Fructele sunt culese necoapte și apoi expuse la soare, în vederea coacerii forțate,  pe niște prelate insalubre. Arbuștii de merișor de munte sunt  realmente distruși de greblele metalice, folosite de culegători, care lasă în urmă un dezastru greu de imaginat. Atenție mare, așadar, de la cine și ce fel de merișoare cumpărați! Cel mai bine ar fi să le culegeți singuri și să vă înfruptați din plin din această neprețuită porție de sănătate.

Nu confundați merișoarele de munte cu merișoarele americane

Cineva mi-a spus că se tratează cu merișoare uscate, care se găsesc din abundență în piețe și în supermarketuri, la un preț convenabil. Am purtat o discuție în contradictoriu și i-am explicat că aceste fructe, care poartă numele de merișoare, nu sunt nicidecum merișoare de munte.  Deseori, merișoarele de munte (Vaccinium vitis – idaea) sunt confundate cu  merișoarele americane ( Vaccinium marcrocarpon), care provin din culturi imense, practicate în special în SUA, Canada, Argentina și Chile. Merișorul american este un arbust care poate să ajungă până la 4 m, iar fructele lui sunt bace cu un diametru de 8-12 mm.

Fitoterapeutul german, Meinrad Sonderegger a făcut o comparație între cele două tipuri de merișoare și a ajuns la concluzia că, deși asemănătoare din punct de vedere compozițional, merișoarele de munte prezintă avantajul unei cantități mult superioare de substanțe active binefăcătoare. În plus, merișoarele de munte cresc și se dezvoltă în condiții ecologice, specifice florei sălbatice, pe când merișoarele americane sunt cultivate în condiții intensive cu folosirea îngrășămintelor chimice și a pesticidelor. Merișoarele americane sunt totuși apreciate de consumatorul român, pentru gustul lor agreabil, care prevalează în fața altor caracteristici calitative. Din păcate,  pe parcursul procesului tehnologic de preparare, merișoarele americane sunt imersate într-un sirop de zahăr, iar apoi uscate la temperaturi mai mari de 40oC, pierzându-și astfel cea mai mare parte din vitamine şi enzime.

Merișoarele de munte vindecă și întineresc organismul

Proprietățile medicinale ale merișoarelor de munte sunt cunoscute din timpuri străvechi. Știu sigur că moții le foloseau din negura timpului ca leac pentru dureri de gât, tulburări digestive, infecții urinare, dureri de oase și pentru refacerea organismului în urmă unor boli grave. Erau apreciate, de asemenea, pentru a reda curajul bolnavilor aflați în suferință. Se spunea că dacă mănânci un pumn de merișoare de munte schimbi tristețea în bucurie și mânia în bunăvoință. În epoca modernă, atât merișoarele de munte, cât și merișoarele americane au beneficiat de numeroase studii științifice, prin care au fost confirmate și multiplicate proprietățile medicinale ale acestor fructe deosebite.

La noi în țară, Facultatea de Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ambele din Cluj-Napoca, au manifestat un interes remarcabil față de studiul merișoarelor de munte. Cercetările realizate se bucură de recunoaștere și apreciere internațională.

Vom vedea, în cele ce urmează, liniile principale de acțiune curativă a merișoarelor de munte în lupta cu boala, în refacerea sănătății și în inversarea procesului de îmbătrânire accelerată, mai ales în cazul femeilor.

Acțiunea antiinfecțioasă și antibiotică naturală

Merișoarele de munte sunt cunoscute ca remediu natural eficient pentru tratarea infecțiilor urinare recidivante. Puțini știu însă că merișoarele de munte au o acțiune antibacteriană și antibiotică la nivelul întregului organism. Un studiu finlandez, publicat în anul 2006, arată că merișoarele de munte inhibă puternic creșterea și dezvoltarea unor bacterii și ciuperci patogene din organismul uman: Helicobacter pylori, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus, Salmonella enterică, Escherichia coli și Candida albicans. Se știe că aceste bacterii produc un clei cu care se prind de țesuturile umane mai sensibile, în vederea asimilării nutrimentelor de care au nevoie pentru a se dezvolta, provocând infecții și generând boli supărătoare. Merișoarele de munte, acționează la nivelul acestor receprori cleioși, împiedicând bacteriile patogene să se lipească de țesuturi. Astfel, grație procianidinelor din compoziția merișoarelor de munte,  efectul de prindere a bacteriilor patogene pe țesuturi este ,,ca nuca-n perete’’.

Acțiunea antibacteriană și antibiotică a merișoarelor de munte începe cu cavitatea bucală, unde împiedică instalarea bacteriei Streptococcus mutans , care degradează dinții. Aceasta este o bacterie care consumă zaharuri pe care le convertește într-un acid care atacă smalțul dinților. De asemenea, merișoarele de munte împiedică formarea tartrului și apariția bolii parodontale, boală care, la rândul ei, reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Infecțiile bacteriene ale faringelui și căilor respiratorii sunt blocate de acțiunea antibiotică naturală a merișoarelor de munte. La nivelul stomacului, merișoarele de munte anihilează cu succes temuta bacterie Helicobacter pylori, care provoacă ulcerul gastric.

Bolile intestinale, bacteriene și inflmatorii pot fi stopate eficient prin consumul de merișoare de munte. Proantocianidinele împiedică proliferarea bacteriilor patogene iar quercitina reduce inflamaţia.

Cea mai cunoscută calitate a merșioarelor de munte este combaterea eficientă a  infecţiilor urinare, atât la adulți, cât și la copii. De obicei, infecțiile urinare apar atunci când anumite bacterii din urină (în special bacteria Escherichia coli) depășesc nivelul normal, provocând probleme care pot duce până la cistite sau afecțiuni ale prostatei. După doar 2 ore de la ingestia  merișoarelor de munte, bacteriile care cauzează infecția sunt destabilizate, iar acțiunea de distrugere a lor continuă cca 10 ore, după care se impune ingestia unei noi doze de merișoare. Tratamentul continuă până la dispariția totală a simptomelor. În paralel, trebuie căutate cauzele care conduc la infecția urinară.

Acțiunea antiinflamatoare

Medicina tradițională suedeză folosește merișoarele de munte pentru tratarea inflamației, a durerilor reumatismale, a artritei, a pietrelor la rinichi și a febrei. Cercetătorii Tunon H, Olavsdotter  C și Bohlin L demonstrează, într-un studiu publicat în anul 1995, că merișoarele de munte au certe calități antiinflamatoare. Micuțele fructe de merișor de munte sunt un medicament anti-inflamator perfect, grație  conținuțului mare de flavonoide.

Un alt studiu efectuat la Universitatea din Kuopio, Finlanda, a constatat că merișoarele de munte conțin cantități mari de quercetină, o flavonoidă cu proprietăți anti-inflamatorii puternice.

Acțiunea antioxidantă și anticancerigenă

Merișoarele de munte sunt apreciate de specialiști în topul fructelor cu conținutul cel mai mare de antioxidanți. Aceștia ne pot proteja organismul de radicali liberi, care, se știe, dau naștere la  boli cronice, dar și la boli grave, precum cancerul şi leucemia.

S-a descoperit că merişoarele de munte conţin o substanţă fitochimică care dezactivează enzima ornitin decarboxilază (ODC). Această enzimă este folosită de celulele precanceroase pentru a asambla proteinele pe care se multiplică şi se răspândeşte cancerul în ţesuturile epiteliale din sân, cervix, esofag, uter şi ovare. Legat de acest aspect, epidemiologii au recunoscut că ratele de cancer de sân sunt mai mici în ţările în care sunt consumate în mod regulat merişoare de munte. De asemenea,cercetătorii americani au constatat că substanţele active din merişoarele de munte pot induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase aferente leucemiei la om.

Acțiunea antidiabetică

Pornind de la utilizarea tradițională a merişoarelor de munte pentru tratarea diabetului tip 2, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au efectuat un studiu, publicat în anul 2014, cu privire la efectele fructelor de merișor de munte asupra diabetului tip 2. S-a constatat că merişoarele de munte au îmbunătățit absorbția glucozei în celulele musculare, au scăzut semnificativ glicemia și au  ameliorat steatoza hepatică prin scăderea nivelului trigliceridelor hepatice. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au demonstrat  că merişoarele de munte, adăugate în dieta zilnică diminuează glicemia, stabilizează insulina şi contribuie la slăbit.

Acțiunea de întinerire a organismului feminin

Merişoarele de munte sunt  recomandate pentru curăţarea deşeurilor depuse pe ţesuturile aparatului uro-genital și sunt recunoscute  pentru menţinerea tinereţii feminine. Ele acţionează la nivelul sistemului hormonal feminin prin aportul de estradiol natural, care asigură o reglare corectă a ciclului menstrual. Studiile medicale din ultimii ani confirmă faptul că merișoarele de munte sunt eficiente în tratarea fibroamelor şi chisturilor ovariene. În cazul tulburărilor de menopauză şi postmenopauză, intervine quercitina din merişoare, care este un fitohormon cu însuşirea de a acţiona la fel ca estrogenul din organismul feminin, dar fără efecte secundare. Sunt astfel înlăturate simptomele specifice menopauzei (bufeuri, tulburări nervoase, transpiraţii nocturne), precum şi demineralizarea sistemului osos (osteoporoza).

Flavonoidele din merişoarele de munte participă intens la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară şi la reînnoirea sănătoasă a ţesuturilor, prin efectul lor puternic antioxidant. Funcţia detoxifiantă şi regeneratoare a merişoarelor de munte are efecte pozitive  asupra tenului, care devine mai curat şi mai sănătos.

Merișoare de munte sub formă de pulbere mineralizată

Convinși de efectele binefăcătoare ale merișoarelor de munte, ne întrebăm, pe bună dreptate, de unde și cum putem să le luăm. Cel mai bine ar fi să le căutăm în natură, la munte și să le mâncăm crude. Din păcate, am avea la dispoziție doar câteva săptămâni pe an. Pe de altă parte, ne-am îndepărtat atât de mult de natură, încât ne imaginăm că alimentele noastre cresc în supermarket. Ce-i drept, oferta acestor spații comerciale este bogată, inclusiv în merișoare. Găsim așa-zisul suc natural de merișoare, care este diluat cu fructoză pentru a transforma gustul acrișor, natural al merișoarelor într-un lichid dulce, cu urme de merișoare. Despre aditivi, să nu mai vorbim! Găsim și merișoarele americane, depre care am scris deja… Gândindu-ne la toate astea, noi am conceput pulberea mineralizată de merișoare culese din flora sălbatică a Munților Apuseni, un produs inovativ, natural 100%, fără adaosuri de substanțe chimice de sinteză. Se ia cu linguriță de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În fiecare linguriță de pulbere se ascunde savoarea și puterea dătătoare de sănătate și tinerețe  a merișoarelor din munții noștri.

Georgiana Căucean – consilier nutriţie

ALIMENTE GERIATRICE – SRL

POIANA HOREA

(Articol publicat in Revista Formula AS nr. 1331 (34) / 6-13 septembrie 2018)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *