Blog

Kombucha – dovezi științifice privind efectele pozitive asupra sănătății

kombucha

1. Studii noi, referitoare la Kombucha

Despre ciuperca Kombucha și savuroasa sa băutură, numită de chinezi,,elixirul nemuririi și sănătății’’, s-au scris multe cărți și s-au publicat numeroase articole. Trebuie să recunoaștem că nu toți autorii s-au bazat pe cercetări științifice în scrierile lor. Au prevalat, mai ales, părerile, observațiile și recomandările celor care au consumat și s-au îndrăgostit de ceaiul Kombucha, numit de noi băutura longevității.

Mulți consideră Kombucha drept un panaceu universal împotriva tuturor bolilor (de la impotență la alopecie), lucru care trebuie privit totuși cu ușoară prudență, în absența unor dovezi științifice edificatoare.

De aceea, pentru a scoate la lumina adevărul științific, voi prezenta, în continuare, o sinteză asupra concluziilor formulate de cercetători în cele mai noi studii, publicate în reviste științifice de prestigiu. Dintre cercetările efectuate pe această temă, apreciez în mod deosebit studiul publicat  de cercetătorii letonieni Ilmāra Vīna, Pāvels Semjonovs,  Raimonds Linde și  Ilze Deniņa din cadrul Laboratorului de Microbiologie Industrială și Biotehnologie Alimentară al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie -Universitatea Letonia.

În lucrarea de față, am structurat efectele pozitive asupra sănătății ale ceaiului de Kombucha în șapte capitole distincte, fiecare din ele încercând să sintetizeze avantajele autentice ale consumului de Komboucha. menționate în studiile științifice:

  • Ameliorarea digestiei;
  • Detoxifierea ficatului;
  • Slăbitul;
  • Stimularea sistemului imunitar;
  • Revigorarea și energizarea organismului;
  • Stimularea bunei dispoziții;
  • Prevenirea și tratarea cancerului.

În mod evident, efectele pozitive arătate de cercetatori nu pot fi considerate exhaustive. Sperăm ca noile cercetări, care se vor face asupra ceaiului de Kombucha, să ne împărtășeasacă numeroase alte efecte benefice pentru sănătate.

2. Ameliorarea digestiei

Conținutul ridicat de substanțe probiotice, enzime vii, vitamine și acizii organici binefăcători din compoziția ceaiului Kombucha ajută considerabil la inițierea și realizarea uni bune digestii. Kombucha s-a dovedit în mod particular utilă în cazul unor tulburări digestive de care suferă un număr impresionant de oameni în zilele noastre:

  • Sindromul intestinului permeabil;
  • Sindromul intestinului iritabil;
  • Alergiile alimentare și boala celiacă;
  • Dezechilibrele datorate unei alimentații necorespunzătoare și/sau consumului de antibiotice.

Bacteriile probioticele din Kombucha consumă fibrele alimentare indigeste din intestin, ameliorând tranzitul intestinal și recuperând elementele valoroase, rezultate în urma digestiei: vitamine, minerale, acizi grași și proteine. Ele generează anumite substanțe cu rol de inhibare a invaziei bacteriilor patogene și a virusurilor. În plus, bacteriile probioticele benefice din ceaiul de Kombucha intră în competiție pentru hrana din intestin cu bacteriile patogene. Un număr sporit de bacterii probiotice reușește să sufoce efectiv, lăsând fără hrană, bacteriile patogene.

De asemenea, substanțele active din Kombucha stimulează celulelor intestinale în acțiunea lor de căptușire cu mucus a pereților intestinali, astfel încât bacteriile patogene să nu poată trece în sânge.

3. Detodifierea ficatului

Concluzia trasă de studii privind acest subiect este următoarea: ceaiul Kombucha are o bună capacitate de detoxifie a organismului, în special în ceea ce privește detoxifierea ficatului.  Iată ce ne spun cercetătorii:

  • Kombucha poate diminua în mod efectiv nivelul toxinelor care otrăvesc ficatul;
  • Cercetările făcute pe cobai au demonstrat că respectivul ceai de Kombucha s-a dovedit protector al ficatului în cazul unei agresiuni cu toxine și factori de stres ridicat;
  • Ceaiul Kombucha are proprietăți antibacteriene și antifungice notabile, fapt ce-i permite să lupte cu succes împotriva unor bacterii patogene care cauzează infecții, precum și împotriva unor ciuperci supărătoare, cum ar fi Candida;
  • Simbioza dintre Bacterium Zylium și specii de Saccharomyces din Kombucha, conduce la instalarea unui foarte bun efect terapeutic de detoxifiere.

4. Slăbitul

Experimentele făcute pe subiecți umani au arătat despre ceaiul Kombucha că poate ameliora și accelera metabolismul, conducând la readucerea masei corporale în limitele normale acceptate. De obicei, această caracteristică se referă mai cu seamă atunci când se dorește scăderea masei corporale. Trebuie însă acordată atenție unui aspect deosebit de important. Ca să-și facă efectul în acest sens, ceaiul Kombucha trebuie ținut la fermentat minim 12 zile, când devine predominant acrișor și-și pierde  o parte din savoarea dulceagă, întâlnită în ceaiul obținut în urma unei durate de fermentare de doar 8 zile. Evident, intervine și temperatura ambientală la care este ținut ceaiul la fermentare. Cu cât temperatura ambientală este mai mare, cu atât durata fermentării poate să scadă. Important este ca întreaga cantitate de zahăr, adăugată la inițierea ceaiului Kombucha să fie consumată de către bacterii și levuri în timpul procesului de fermentare. Dacă acest deziderat este realizat, glicemia nu va crește prin ingestia ceaiului Kombucha, iar pancreasul nu va fi obligat să secrete insulină suplimentară.

Mecanismul slăbirii, prin consumul ceaiului Kombucha, este explicat de cercetători prin acțiunea acizilor organici și a altor substanțe active din compoziție. Astfel:

  • Acizii organici (acidul glucoronic, acidul lactic dextrogir, acidul acetic etc.) scad glicemia, leagă și elimină toxinele și metalele grele din organism;
  • Enzimele stimulează digestia și asigură eliminarea deșeurilor metabolice din organism;
  • În afara efectului de detoxifiere, simbioza dintre Bacterium Zylium și specii de Saccharomyces din Kombucha, conduce la reglarea tranzitului digetiv și la o secreție optimă a sucurilor gastrice și biliare.

  5. Stimularea sistemului imunitar

Anumite bacterii probiotice din Kombucha, deși nepatogene, imită aparența bacteriilor patogene, cauzatoare de infecții. Efectul obținut este că sistemul nostru imunitar devine mai vigilent, rămâne în alertă și produce anticorpi. O mare parte din funcția imunitară a ceaiului Kombucha rezultă din asigurarea sănătății tubului digestiv, prin prezența unui număr mare de bacterii probiotice benefice, care nu permit dezvoltarea bacteriilor patogene.

6. Revigorarea și energizarea organismului

Kombucha are într-adevăr o puternică capacitate de a revigora și de a dinamiza organismul uman. Cercetătorii au ajuns la această concluzie fără măsurători complicate. După consumul ceaiului Kombucha, subiecții testați au declarat că au simțit imediat un flux de energie și putere, iar starea de oboseală s-a diminuat ca prin minune. Cercetătorii au presupus că acest rezultat se datorează acțiunii complexe a următorilor factori:

  •  Prezența unei cantităti însemnate de fier, de vitamina C, de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12). Această prezență justifică, în bună măsură, proprietățile de stimulare a rezistenței naturale a   organismului. În plus, vitaminele D, E , K, biotina și acidul folic vitalizează organismul și asigură o bună funcționare a inimii și a creierului;
  •  O cantitate mică de cafeină, care rămâne neabsorbită în urma fermentării ceaiului negru îndulcit;
  •  Prezența masivă a culturilor de enzime vii.

7. Stimularea bunei dispoziții

Kombucha este recunoscută pentru capacitatea de a reda buna dispoziție și de a combate anxietatea și depresia. Serotonina din creier este o substanță chimică naturală  care  controlează și stabilizează dispoziția noastră prin funcțiile creierului. 95% din cantitatea de serotonină este produsă la nivelul intestinelor. Consumul de Kombucha va  activa în intestine o floră bacteriană puternică și sănătoasă, însoțită de enzime vii. Acest lucru va determina formarea unei cantități optime de serotonină, stimulând astfel bună noastră dispoziție.

8. Prevenirea și tratarea cancerului

Un studiu științific, publicat în Cancer Letteres, constată că acidul glucoronic și antioxidantul DSL (lactonă acidului D-zaharic), din compoziția ceaiului  Kombucha, reduc în mod semnificativ riscul de cancer. În experimentele de laborator s-a constatat că ceaiul Kombucha  contribuie la împiedicarea creșterii celulelor canceroase, datorită conținutului ridicat de polifenoli și antioxidanți.  Cercetătorii avansează ideea că substanțele active din Kombucha (probiotice, enzime, vitamine, acizi organici, polifenoli etc.) reprezintă arme primare redutabile de protecție contra inflamației tumorilor și depresiei sistemului imunitar.

REFERINŢE BIBLIOGRAFICE

[1] Dr. Vina I, Semjonovs P, Linde R, Denina I, Current evidence on physiological activity and expected health effects of kombucha fermented beverage. J Med Food. 2014 Feb;17(2):179-88.

[2]Dr. Josh Axe, Seven reasons to drink kombucha every day, Dr Axe.com, Food is Medicine http://draxe.com/7-reasons-drink-kombucha-everyday/
[3] Cetojevic-Simin, Bogdanovic, Cvetkovic, Velicanski. Antiproliferative and antimicrobial activity of traditional Kombucha and Satureja montana L. Kombucha, Journal Buon, 2008 Jul-Sep;13(3):395-401. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18979556
[4] Chaieb, Bakhrouf, Ammar, Antibacterial and antifungal activities of black and green kombucha tea, Journal of food biochemistry; June, 2008. Jul-Sep;13(3):395-401.
[5] Dufresne, Farnworth, Tea, Kombucha, and health: a review, Food Research International, Volume 33, Issue 6, July 2000, Pages 409-421, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
[6] Geary Mike, What’s in your gut? How probiotics and prebiotics keep you healthyTruth About AbsAug, 2011. http://truthaboutabs.blogspot.com/2011/08/whats-in-your-gut-how-probiotics-and.html
[7] Dr. Edward Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM, What is Kombucha? The 10 Facts You Need to know, Global Healing center, December 2013. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/what-is-kombucha-10-facts-need-to-know/#7
[8] Dr. Edward Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFM, The Health Benefits of Probiotics, May 2009, Global Healing Center, 2016 http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-probiotics/
[9] Kondo, Kishi, Fushimi, Ugajin, Kaga, Biosci ,Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, Biotechnol Biochem Aug, 2009. Epub 2009. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687

Articol realizat de:

GEORGIANA CĂUCEAN

Consilier nutriţie

ALIMENTE GERIATRICE SRL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *