Blog

Ardeiul iute nu trebuie să lipsească din trusa medicală de prim ajutor!

ardeiul iute

Ardeiul iute (Capsicum annuum) este folosit de milenii, ca aliment şi medicament valoros, de către populaţiile indigene din America, India şi China.

Celebrul naturopat, dr. John Christopher, consideră ardeiul iute regele plantelor medicinale şi afirmă că dacă ar fi izolat pe o insulă pustie şi i s-ar oferi doar o singură plantă medicinală, ar alege ardeiul iute, fără  ezitare.

Chiar dacă azi ardeiul iute este cultivat pretutindeni în lume, se pare că oamenii nu manifestă aceeaşi încredere în proprietăţile lui curative. Când se vorbeşte de ardei iute, apare reticiența şi teama că, prin ingestie, acesta provoacă arsuri şi iritaţii. Pentru a disipa o parte din ceaţa informaţională referitoare la acest subiect, mă voi opri, în acest articol, doar la virtuţile ardeiului iute legate de accidente şi situaţii de maximă urgenţă. În astfel de cazuri, trebuie să avem la îndemână, pulbere de ardei iute, care administrată corect, exercită o triplă acţiune de salvare:

  • Opreşte rapid sângerarea severă;
  • Calmează durerea violentă şi linişteşte persoana accidentată;
  • Suprimă atacul de cord în doar câteva secunde de la ingestie.

Oprirea sângerării

Pentru oprirea sângerării, se pudrează ardei iute, din abundenţă, peste rănile deschise. În câteva secunde, sângerarea se opreşte. Există o teamă instinctuală nejustificată faţă de iuţimea şi efectul arzător-picant al ardeiului iute. Persoanele care au folosit ardeiul iute în oprirea sângerărilor, datorate unor răni deschise, au afirmat că nu au simţit asupra lor o agresiune specifică, dată de ardeiul iute. Oprirea rapidă a sângerării rănilor este explicată prin prezenţa în ardeiul iute a unei substanţe cu efect stiptic puternic, care acţionează sinergic cu alte substanţe fitochimice din compoziţie. Acestea egalizează tensiunea arterială şi declanşează coagularea rapidă a sângelui. Simultan cu oprirea sângerării, ardeiul iute are şi un efect pronunţat de dezinfectare a rănii.

Dr. Richard Schulze, un susţinător fervent al folosirii ardeiului iute în situaţii de urgenţă, face următoarele afirmaţii cu privire la acest subiect: ,,Nu există nicio plantă care opreşte sângerarea mai repede decât ardeiul iute, chiar şi pentru hemoragia internă. El nu numai că opreşte sângerarea, dar şi curăţă, dezinfectează şi chiar etanşează rana. În plus, el nu arde. Pe răni proaspăt deschise, nu se simte nimic. Cantitatea mare de vitamina A şi vitamina C din ardeiul iute curață şi dezinfectează”.

Calmarea durerii

Capsaicina din ardeiul iute acţionează prompt desensibilizând temporar receptorii nervilor care transmit semnalele de durere în corp. Aceasta se face prin inhibarea puternică a substanţei P, o neuropeptida asociată cu durerea şi cu procesele inflamatorii.

Studii făcute la Universitatea Harvard indică clar eficienţa capsaicinei din ardeiul iute  pentru tratarea durerii. În vederea obţinerii unui efect  maxim de calmare a durerii, ardeiul iute, sub formă de pulbere, trebuie administrat atât intern, cât şi extern. Se ia o linguriţă de pulbere şi se amestecă în gură cu salivă şi puţină apă. După ce se transformă într-o pastă fluidă, se înghite, fosind un pahar cu apă.

În completare, se pudrează din abundenţă pulbere de ardei iute pe rănile şi leziunile datorate accidentului. În scurt timp, durerea încetează, iar bolnavul se linişteşte.

Suprimarea atacului de cord

Dr. John Christopher afirmă, în scrierile sale, că pe parcursul celor 35 de ani de practică medicală, nu a pierdut niciodată un pacient cu atac de cord, datorită miraculosului medicament numit ardei iute. De fiecare dată a administrat bolnavilor pulbere de ardei iute, funcţie de situaţia în care aceştia se aflau. Cea mai frecventă metodă era administrarea pe cale orală a unui amestec fluid, format dintr-o lingură de pulbere de ardei iute cu apă caldă.

O echipă de cercetători ştiinţifici condusă de dr. Keith Jones, din cadrul  Departamentului de biofizică şi farmacologie al Universităţii Cincinnati, a validat eficienţa ardeiului iute în cazul atacului de cord şi a evidenţiat faptul că, în cazul utilizării ardeiului iute, moartea celulelor cardiace se reduce cu 85%. Opinia cercetătorilor este că folosirea ardeiului iute în cazul atacului de cord determină cel mai puternic efect cardioprotector  înregistrat vreodată.

Concluzia lor este că pulberea de ardei iute nu provoacă efecte indezirabile grave şi poate fi folosită cu succes în aşteptarea ambulanţei, în ambulanţă sau în sala de urgenţe, înainte de a surveni moartea ţesuturilor coronare, în cazul pacienţilor afectaţi de un atac de cord.

Foarte important pentru succesul acestui remediu de urgenţă este tipul pulberii de ardei iute care se foloseşte. Nu va sfătuiesc să apelaţi la boia de ardei iute din comerţ, care, de obicei, este procesată termic peste 40o C şi care conţine cantităţi impresionante de pesticide, coloranţi şi mucegaiuri cu micotoxine extrem de periculoase. Cel mai bine este să folosiţi ardeiul iute dintr-o sursă sigură, netratat cu pesticide, fără coloranţi şi uscat natural sub 40o C.

Eu port tot timpul cu mine un borcănel cu pulbere mineralizată de ardei iute. Nu o fac din snobism ,ci din convingere bazată pe experienţă personală. I-am ajutat pe mulţi să depășească momente critice din viaţa lor cu această plantă modestă şi nepreţuită la adevărată ei valoare.

Ştiu ce se află în trusele medicale din întreprinderi, instituţii publice , automobile etc. Din păcate, ardeiul iute nu face parte din aceste truse. Oare din neştiinţă, din neîncredere sau din aroganţă? Nu ştiu să va spun! Sunt convins că toate lucrurile au un început şi va îndemn  să participaţi la acest început, devenind interesaţi de un mod simplu şi natural de prezervare a vieţii şi sănătăţii.

GHEORGHE NEAG

-doctor inginer, fitoterapeut-

ALIMENTE GERIATRICE

info@alimente-geriatrice.ro

www.alimente-geriatrice.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *