Navigatie

Categorii produse

Respirați corect!

      Prin definiție, o respirație corectă este: abdominală, diafragmică, fluidă, profundă și liniștită. Un copil sănătos respiră corect, dar, înaintând în vârstă și aplicând un stil de viață impropriu, cei mai mulți dintre noi respiră defectuos: respirația este superficială și implică doar partea superioară a corpului, fără a mișca diafragma și abdomenul, iar suflul este sacadat și inegal. Se procedează invers de cum ar trebui: când se inspiră se trage burta, iar când se expiră, se umflă etc. Astfel, secțiuni întregi ale plămânilor nu mai sunt implicate în procesul de respirație, iar organismul manifestă în mod constant o lipsă gravă de oxigen. Efectele nu sunt deloc surprinzătoare: îmbătrânire precoce, dereglarea sistemului circulator, boli ale pancreasului, ficatului, rinichilor, tractului intestinal și multe altele. Ce e de făcut? Evident, trebuie să ne educăm prin exerciții specifice, scopul final fiind dobândirea unei respirații corecte, lente și ritmice. Unul din principiile de bază ale medicinei străvechi spune: „De câte ori respirăm mai puțin într-un minut, de atâtea ori ni se prelungește viața”. Ne permitem câteva sfaturi pentru o respirație corectă: inspirați cu calm, făcând să se umfle mai întâi partea de jos a abdomenului, apoi diafragma și continuați până la nivelul claviculei. Procedați invers când expirați.

  • Controlați-vă respirația prin exerciții în patru faze succesive distincte: inspirația, pauză de platou a inspirației, expirația, pauză de platou a expirației. Pauzele de platou durează doar 1-2 secunde. Obiectivul este să prelungim expirația și faza de platou a expirației. Expirația ar trebui să dureze de două ori față de inspirație, iar pauza de platou a expirației ar trebui să fie mai lungă decât pauza de platou a inspirației;
  • Dacă sunteți dispuși să cereți și să captați harul energetic divin, e bine ca în timpul exercițiilor de respirație să spuneți în gând rugăciunea inimii: ,,Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”. Inspirați când spuneți: ,,Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu” și expirați când spuneți  ,,miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”.
  • Cântatul și râsul sunt exerciții simple și eficiente de respirație corectă.

Avantajele unei respirații corecte nu vor întârzia să apară: tenul devine mai clar, dispare oboseala cronică și anxietatea, se îmbunătățește memoria și puterea de concentrare, simțiți un aport benefic de energie exterioară. Într-un cuvânt, întineriți.

Înapoi Înainte