Ardeiul iute este un tonic cardiac deosebit de eficient pentru întărirea inimii, echilibrarea circulației sângelui și combaterea palpitațiilor, fiind, în același timp, hipocolesterolemiant și stabilizator al tensiunii arteriale. Substanțele active din ardeiul iute calmază durerile, întăresc imunitatea organismului și combat cu succes tumorile maligne, stresul, depresia, diabetul zaharat și infecțiile respiratorii. Prin consumul de ardei iute, metabolismul este puternic stimulat și revigorat, digestia se îmbunătățește, activitatea enzimatică se amplifică și scade cantitatea de grăsimi absorbite de organism. În plus, ardeiul iute este și cicatrizant, antioxidant, anticelulitic, antitusiv, antianemic, vitaminizant, mineralizant, antipsoriazis, afrodisiac și revigorant cerebral.
ARDEI IUTE - pulbere mineralizată
Glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, hemiceluloză, celuloză, lipide, elemente pectice, vitamine: C, B1, B2, PP, E, A, K, caroten, minerale: calciu, fier, sulf, fosfor, potasiu, sodiu, mangan, cupru, cobalt, substanțe amidice, denumite și capsaicinoide: capsaicină, capxantină, zeaxantină, xantofilă, criptoxantină, capsorubină și alcooli fenolici.
Ardeiul iute este un tonic cardiac deosebit de eficient pentru întărirea inimii, echilibrarea circulației sângelui și combaterea palpitațiilor, fiind, în același timp, hipocolesterolemiant și stabilizator al tensiunii arteriale. Substanțele active din ardeiul iute calmază durerile, întăresc imunitatea organismului și combat cu succes tumorile maligne, stresul, depresia, diabetul zaharat și infecțiile respiratorii. Prin consumul de ardei iute, metabolismul este puternic stimulat și revigorat, digestia se îmbunătățește, activitatea enzimatică se amplifică și scade cantitatea de grăsimi absorbite de organism. În plus, ardeiul iute este și cicatrizant, antioxidant, anticelulitic, antitusiv, antianemic, vitaminizant, mineralizant, antipsoriazis, afrodisiac și revigorant cerebral.
Afecțiuni cardiace și circulația sângelui - dintre plantele medicinale prelucrate, pulberea mineralizată de ardei iute este cel mai bun remediu pentru stabilizarea ritmului cardiac, suprimarea palpitațiilor, preinfarct sau chiar infarct miocardic. În aceste cazuri se intervine rapid punând o linguriță de pulbere de ardei iute direct pe limbă sau sub limbă. În momentul în care pulberea de ardei iute interacționează cu saliva și enzimele din gură, în organism se declanșază un proces reparator rapid și intens, care produce o legătură benefică între gură, tractul digestiv, creier și inimă, fapt ce conduce la salvarea miraculoasă a bolnavului.
Colesterol mărit - pulberea mineralizată de ardei iute are o acțiune certă de reducere a nivelului de colesterol din sânge. Cercetările arată că acțiunea capsaicinei din ardeiul iute se realizează pe două căi: crește activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grăsimilor și scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Studiile au dovedit că un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, crește HDL colesterolul (“colesterolul bun”) și scade LDL colesterolul (“colesterolul rău”), având rezultate benefice și cazul aterosclerozei (împiedică creșterea plăcii de aterom de pe pereții vaselor sanguine). Un studiu realizat în India arată că o dietă săracă în proteine și bogată în ardei iute conduce indubitabil la scăderea greutății corporale și la normalizarea trigliceridelor în organism. Capsaicina se leagă de proteinele din ficat (proteine ce îndeplinesc rolul de transport al grăsimilor) ducând indirect la scăderea absorbției acestora.
Dureri acute și cronice - cercetările efectuate asupra capsaicinei din ardeiul iute demonstrează că această substanță este foarte folositoare în cazul durerilor de cap, durerilor cronice, datorate bolilor reumatismale, traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali) sau în cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice (Chapman, 1997). Capsaicina din ardeiul iute inhibă puternic substanța P, o neuropeptidă asociată cu durerea și cu procesele inflamatorii. Studii făcute la Universitatea Harvard indică folosirea capsaicinei pentru tratamentul durerii neuropatice. Pulberea mineralizată de ardei iute poate fi utilizată și pentru durerea atipică facială (datorată iritației nervului trigemen care inervează zona feței).
Imunitate - un rol deosebit de important al capsaicinei din pulberea mineralizată de ardei iute este acela de stimulare a sistemului imunitar. Administrarea capsaicinei atrage, printr-un fenomen deja cunoscut, celulele sistemului imun, care ajută la distrugerea bacteriilor și la inactivarea substanțelor toxice rezultate din distrugerea celulară. Nu trebuie să uităm nici efectul de calmare a reacțiilor alergice prin ingestia de pulbere mineralizată de ardei iute.
Cancer și leucemie - acțiunea anticancerigenă a fost demonstrată în cancerul de piele, ovarian, mamar, de prostată, de ficat, de pancreas, de splină, de plămâni, precum și în leucemie. “Capsaicina din ardeiul iute a avut un profund efect anti-proliferativ asupra culturilor de celule maligne în cancerul de prostate”, a afirmat Sören Lehmann, medic și om de știință al Centrului Medical Cedars-Sinai și UCLA. Concentrația crescută de capsaicină a indus stoparea proliferării mai multor celule canceroase dependente de testosteron. Celulele maligne independente de testosteron au reacționat la capsaicină într-un fel asemănător. Ultimele studii arată că acest ingredient (capsaicina) din ardeiul iute oprește dezvoltarea celulelor canceroase, previne comoțiile cerebrale și reduce nivelul colesterolului. Este un antioxidant care protejează ADN-ul față de cancerigeni. În urma folosirii ardeiului iute celulele canceroase devin mai mici și în final mor.
Obezitate - Institutul Medical din Anglia a condus un studiu, în 1986, asupra mai multor voluntari. Rezultatele cercetării arată că ingestia de pulbere de ardei iute crește rata metabolismului și prin aceasta determină scăderea în greutate. Se știe că metabolismul omului este dependent de exercițiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonală și digestia normală. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicină din pulberea de ardei iute, duce la o veritabilă “topire a caloriilor”, declanșând un efect termodinamic de încălzire pentru aproximativ cinci ore de la ingestie și stimulând astfel digestia și alte funcții ale organismului. Pulberea mineralizată de ardei iute determină, deci, arderea rapidă a grăsimilor din corp prin accelerarea metabolismului. În plus, noile cercetări arată că ardeiul iute suprimă apetitul.
Stres, depresie, oboseală - sunt manifestări frecvente, specifice epocii moderne în care trăim. Pentru a le combate, trebuie să apelăm la pulberea mineralizată de ardei iute. Ingestia pulberii mineralizate de ardei iute are ca efect eliberarea de endorfine în organism și îmbunătățirea circulației sângelui. Astfel, organismul se reprimenește, își reînoiește forțele, iar bucuria, chiar nemotivată, se instalează în locul supărării.
Diabet tip 2 - creșterea fluxului sanguin și acțiunea analgezică sunt calități deosebite ale pulberii de ardei iute. Aceste calități lucrează în conjuncție pentru a îmbunătăți viața diabeticilor. Studiile realizate de Centrul de Cercetări în Medicină internă din SUA evidențiază că 25% din pacienții diabetici cu dureri neuropatice au înregistrat o calmare completă a durerii după tratamentul cu capsaicină, 50% au înregistrat o reducere semnificativă, iar 23% au sesizat că nu mai au dureri sau intensitatea durerii nu a mai crescut.
Dureri de rinichi - pulberea mineralizată de ardei iute are proprietăți laxative și diuretice. Ea favorizează eliminarea uraților și a nisipului, fiind totodată un calmant al durerilor de rinichi și vezică urinară.
Afecțiuni respiratorii - folosirea pulberii de ardei iute în tratarea răcelilor comune are o istorie veche. Pulberea de ardei iute are efect decongestionant, reduce durerea și acționează ca antiseptic, în cazul afecțiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).
Parodontoză, gingivită, abcese - pulberea mineralizată de ardei iute este utilă pentru tratarea parodontozei și a infecțiilor gingiilor. Prin frecarea zonei afectate cu pulbere mineralizată de ardei iute se calmează durerea și se cicatrizează rănile vechi și purulente. Pentru creșterea eficienței, se poate face periajul dentar folosind, în loc de pastă de dinți, un amestec uscat, format din pulbere mineralizată de ardei iute (60%), sare gemă fină (20%) și bicarbonat de sodiu (20%). Efectul de vindecare se instalează destul de repede, iar respirația se împrospătează.
Celulită - ardeiul iute stimulează circulația sângelui și luptă împotriva îmbătrânirii celulelor, datorită proprietăților antioxidante. În același timp, pulberea mineralizată de ardei iute accelerează metabolismul și permite absorția unei părți de zaharuri și grăsimi, înainte că acestea să se depună pe coapse sau abdomen.
Mod de administrare: pulberea de ardei iute este un remediu rapid și puternic, care necesită atenție și precauție în administrare. Pentru a evita supradozarea, se impune ca doză maximă, administrată o dată, să nu depășească o linguriță plină. Pentru debutul oricărui tratament, cei care consumă pulbere de ardei iute trebuie să înceapă doar cu o jumătate de linguriță, urmând să crească doza până la o linguriță plină, pe măsura obișnuinței. Pentru eficiență maximă, pulberea se ține în gură circa 10 minute, amestecându-se bine cu salivă, după care se înghite cu apă. Eficiența pulberii mineralizate de ardei iute este ridicată în cazul administrării acesteia înaintea meselor principale. Dacă urmărim însă să stopăm pofta de mâncare sau să ne curățăm cavitatea bucală, se recomandă administrarea pulberii după masă. In cazul tratametului asociat cu pulbere de muguri de brad, pulberea de ardei iute se administrează după masă. Pentru cei care nu suportă tăria ardeiului iute, se recomandă ca pulberea mineralizată de ardei iute să fie amestecată cu pulbere mineralizată de țelină frunze, într-o proporție care să facă amestecul suportabil.
Condiții de păstrare: după deschiderea borcanului și administrarea pulberii, se recomandă închiderea imediată a borcanului și păstrarea acestuia în frigider sau într-un loc ferit de lumină și umezeală, la o temperatură sub 20 de grade Celsius și o umiditate relativă a aerului de maximum 75%.
Termen de valabilitate: 12 luni, în condițiile respectării recomandărilor de păstrare. Verificați data de expirare a produsului, înscrisă pe etichetă.
NOTĂ: Acest produs este obținut în condiții organice, la temperatură ambiantă, fără utilizarea substanțelor chimice de sinteză. Produsul este notificat de INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIORESURSE ALIMENTARE, fiind în conformitate cu prevedirile ordinului comun al M.A.P.D.R nr 1228/2005, al M.S. nr 244/2006 Și al A.N.S.V.S.A. nr 63/2006 privind aprobarea normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animală și vegetală și/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale și alți nutrienți. Produsul și procedeul de obținere sunt înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții Și Mărci București.