Navigatie

Categorii produse

Coşul tău

16. iun 2014

RIDICHEA NEAGRĂ ȘI ȚELINA FRUNZE Un cuplu învingător în lupta cu artroza

Ce este artroza?

     Artroza este cunoscută ca o afecțiune care se manifestă prin dureri persistente la nivelul articulațiilor, cauzate de uzura anormală a cartilajului și a ansamblului articulației. Articulatiile cel mai frecvent afectate de artroză sunt cele de la genunchi, șold, umeri, coloană vertebrală și degete.

     Medicina alopată a ajuns la concluzia că principalele cauze ale artrozei sunt vârsta (uzura cartilajelor), activitatea fizică excesivă (oboseala cartilajelor), absența activității fizice, mișcări repetative prelungite ale articulațiilor, moștenirea genetică, surplusul de masă corporală, diabetul, guta și anomaliile osoase.

 În medicina holistică se consiederă însă că artroză este rezultatul eșuat al efortului depus de organism pentru a se debarasa de substanțele toxice care-l invadează. Într-o astfel de percepție, artroză este o boală generată de colmatarea, îmbâcsirea organismului cu deșeuri care se acumulează în organism până la suprasaturație și care nu găsesc porțile normale de ieșire.

Cum se tratează artroza natural?

        Pornind de la ipoteza medicinei holistice, privind cauza principală care generează artroza, căile naturale de tratare pot fi prefigurate astfel:

 • Decolmatarea  filtrelor organismului (rinichi, ficat, intestine, plămâni și piele), pentru a permite evacuarea eficientă și normală a substanțelor toxice;
 • Abordarea unei diete naturale și echilibrate din punct de vedere nutrițional, preponderent vegetariană și crudivoră, fără aditivi alimentari și fără substanțe chimice de sinteză;
 •  Practicarea regulată a unei activități fizice moderate, care să asigure mobilitatea nedistructivă a articulațiilor;
 • Limitarea stresului fizic si psihic asupra organismului.

Care este rolul ridichei negre și a țelinei frunze în tratarea artrozei pe cale naturală ?

Ridichea neagră și țelină frunze, legume provenite din culturi ecologice, formează un cuplu imbatabil în lupta cu artroza. Ele acționează sinergic sau se completează reciproc, asigurând împreună toate funcțiile necesare însănătoșirii articulației și suprimării durerilor. Astfel, ridichea neagră este alimentul ideal pentru decolmatarea filtrelor organismului. Ea asigură și reconstrucția cu succes a cartilajului degaradat printr-un aport consistent de sulf, potasiu, calciu, magneziu și vitamine. Țelina frunze amplifică acțiunea ridichei neagre, asigurând remineralizarea, vitaminizarea și drenarea organismului. În plus, țelina frunze calmează durerile articulare printr-o acțiune tonifiantă asupra sistemului nervos și prin stimularea suprarenalelor. Ambele produse au un caracter alcalin pronunțat, fapt ce permite combaterea acidozei sângelui, care este frecvent întâlnită la suferinziii de artroză. Dar să vedem în detaliu, compoziția și acțiunea curativă a celor două legume minunate asupra artrozei.

Ridichea neagră are în compoziție: glicozide, fitoncide, lizotim (o substanță antimicrobiană), acizi aminați, proteină brută, celuloză, ulei volatil sulfurat (format preponderent din rafanol), vitamine (A, B1, B2, niacin, C, PP și tocoferol), minerale (sulf, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, arseniu, iod, seleniu, mangan, cupru și zinc), fibre solubile și insolubile.

Încă din antichitate, egiptenii, romanii și arabii foloseau ridichea neagră pentru calitățile sale medicinale. Herodot consemnează în scrierile sale că ridichea neagră, împreună cu usturoiul și ceapa, reprezenta un aliment-medicament de bază pentru cei care construiau impunătoarele piramide egiptene. Rolul ridichei negre în acest caz era, în accepțiunea anticilor, de întărire a oaselor și mușchilor.

De-a lungul timpului, ridichea neagră a fost folosită empiric pentru dobândirea imunității și tratarea bolilor de plămâni, ficat, rinichi și intestine. Fără a se pune în lumină cauzalitatea directă dintre colmatarea filtrelor organismului și artroze, vindecătorii medievali au consemnat că ridichea neagră  ajută la golirea vezicii biliare, combate litiaza biliară și urinară, curăță căile respiratorii, fiind, în același timp, un foarte bun diuretic, antialergic și sedativ al sistemului nervos.

În epoca modernă, după 1930, mediul științific medical s-a arătat interesat de virtuțile ridichei negre, inclusiv pentru tratarea durerilor articulare. Doctorii Grumme și Schrader au demonstrat că ridichea neagră poate fi folosită cu succes pentru tratarea gutei, reumatismului, atritei și artrozei. S-a evidențiat că în cazul copiilor și vârstnicilor, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotrivă rahitismului și demineralizării. Ea ajută la fixarea calciului și la fortifierea organismului, optimizând procesul de refacere a sistemului osos și articular.  

Studiile științifice făcute în ultimele decenii au arătat importanța curativă a sulfului organic, găsit din abundență în ridichea neagră. Se știe că sulful este prezent în toate țesuturile conective care susțin organele corpului omenesc. Colagenul bogat în sulf este cea mai răspândită proteină din corp. Colagenul reține fluidele și conferă elasticitate și flexibilitate țesuturilor, inclusiv în cazul articulațiilor. Sulful reglează echilibrul sodiu/potasiu din interior și din afară celulelor. Acest lucru face celulele mai permeabile și mai capabile să absorbă nutrienți și să elimine toxine. Sulful ajută la evitarea durerii și a inflamațiilor prin favorizarea eliminării toxinelor în afara celulelor. De fiecare dată când toxinele sunt eliminate din celule, este eliminată și o cantitate de sulf care neutralizează toxina. De asemenea, sulful dă rezistență, elasticitate și flexibilitate unghiilor, pielii și părului.  Susținătorii acestui mineral valoros s-au grăbit să declare sulful cel mai bun cosmetic și constructorul inegalabil al frumuseții fizice. Ridichea neagră nu este însă numai depozitara unei cantități mari de sulf, ci reprezintă un aliment-medicament valoros, cu un număr impresionant de principii active care așteaptă prețuirea noastră.

Țelina frunze are în compoziție: vitamine (A, B, C, E, G, K, PP), caroten, minerale (K, Ca, Mg, S, Fe, P, Na, I, Mn, Cu), lignine, aminoacizi, uleiuri esențiale, acid folic, acid clorogenic,  fitohormoni, ftalide, luteolină, terpene, compuși acetilenici și alți bionutrienți. Din compoziția complexă a frunzelor de țelină, poliacetilena se remarcă prin acțiunea puternică de combatere a artrozelor, ca urmare a efectului antiinflamator și de îmbunătățire a  circulației sângelui.

În antichitate, țelina era cultivată în scopuri medicinale de către greci, români și egipteni. Din secolul al XVI-lea începe să fie cultivată și în scopuri culinare. Medicina chineză o așează pe un binemeritat piedestal fitoterapeutic și arată că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului și a minții ca frunzele de țelină. Prin substanțele din compoziția sa, țelina frunze determină o acțiune complexă de regenerare a organismului, având proprietăți de stimulare, de reglare hormonală, de întărire a sistemului nervos, de curățare a sângelui, de redresare a sistemului digestiv, de refacere a țesuturilor degradate și de calmare a durerilor. În afecțiunile reumatice degenerative, frunzele de țelină înregistrează efecte favorabile, prin exercitarea următoarelor acțiuni curative:

 • Asigură eliminarea eficientă a deșeurilor toxice din organism și nu permit acumularea lor în articulații sub o formă metamorfozată;
 • Au un efect alcalinizant puternic, care neutralizează aciditatea sângelui;
 • Aduc un aport consistent de minerale, vitamine și bionutrienți pentru reconstrucția țesuturilor degradate din articulații;
 • Reduc rigiditatea și îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor;
 • Exercită o acțiune tonică și calmantă asupra inimii și asupra sistemului nervos;
 • Stimulează metabolismul și glandele suprarenale;
 • Au un efect triplu cumulat: antiinflamatoriu, antiseptic și cicatrizant;
 • Combat efectele secundare nefaste ale corticoizilor, substanțe medicale alopate cu care sunt tratate adesea afecțiunile reumatice.

Asociată cu ridichea neagră, țelina frunze își dovedește pe deplin potențialul în lupta contra artrozei și durerilor articulare. Efectul terapeutic care se obține prin această asociere este sinergic. Boala își pierde agresivitatea, devine reversibilă, iar sănătatea se restabilește pe cale naturală, după un tratament adecavat.

Cum se administrează ridichea neagră și țelina frunze în boala artrozică?

Atât ridichea neagră, cât și țelină frunze prezintă o valoare maximă a principiilor active în stare crudă, proaspătă. Procesarea prin fierbere reduce extrem de mult potențialul curativ al celor două legume valoroase. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că administrarea în stare crudă are totuși limite. Putem să profităm de legumele crude doar pe o perioadă scurtă a anului, iar congelarea nu rezolvă problema decât în mică măsură. Din aceste motive, vă recomand să folosiți pentru tratament pulberea stabilizată de ridiche neagră și de țelină frunze. Produsele sub formă de pulbere, numite și alimente geriatrice, păstrează în cea mai mare măsură principiile active inițiale ale plantelor și pot fi administrate comod pe tot parcursul anului.

Astfel, pentru tratarea artrozei, recomandăm să se administreze:

 • 2 lingurițe de pulbere de ridiche neagră, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. E bine să se țină sub limbă minim 5 minute, amestecându-se bine cu salivă din gură, după care se înghite cu apă.
 • 2 lingurițe de pulbere de țelină frunze, de trei ori pe zi, imediat după  masă. Ca și în cazul ridichei negre, e bine să se țină pulberea de țelină sub limbă minim 5 minute, amestecându-se bine cu salivă din gură, după care se înghite cu apă. 

După 15 zile de tratament, efectele benefice trebuie să apară în mod evident.Tratamentul durează minim o lună și este condiționat de gravitatea bolii și de receptivitatea organismului față de remediile naturale recomandate. 

În afară de cuplul ridiche neagră-țelină frunze, pentru tatarea artrozelor pot fi folosite și alte alimente geriatrice: muguri de brad, tătăneasă, ardei iute, coacăze negre, Kombucha pulbere și topinambur.

      Articol realizat de:

       Dr. Ing. Neag Gheorghe    

       Fitoterapeut Alimente Geriatrice